Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovoran čovjek

FOTO Ovo je KOJOVUK, novi vladar američkog sjeveroistoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeveroistokom sjevernoameričkog kontinenta zavladao je novi predator, a za njegovu pojavu odgovoran je isključivo čovjek.

Ima četvrtinu DNK vuka, dvije trećine DNK kojota, a ostalo je DNK domaćeg psa. Ovaj mješanac se u Americi zove kojovuk ili Istočni kojot.

Pročitajte i ovo Vuk Zaštićena vrsta Užas u Dalmaciji! Netko je objesio obezglavljeno tijelo vučice, kazne su do 4000 eura! Stručnjaci: "Oni se žele maknuti od nas" Sivi vuk uživa u igri na zaleđenoj lokvi Video koji morate pogledati Prekrasni prizori s Velebita: Kamera snimila vuka kako uživa u igri na zaleđenom jezeru

Prosječan kojot teži 30-ak kilograma i ima šiljatije uši i nos od vuka, dok prosječan vuk može biti teži i od 40 kilograma. Vuk za razliku od kojota ipak više voli čistu divljinu.

Iako se radi o bliskim rođacima, te su se dvije vrste evolucijski razišle prije milijun do dva milijuna godina. Njihovi hibridi pojavili su se tek u posljednjih nekoliko desetljeća, zbog izlova vukova koji su migrirali na sjever te migracije kojota prema američkom sjeveroistoku, prenosi Business Insider.

U potrazi za boljim životom rastrgali ga vukovi

Kojovuk je i do 40 posto veći od Zapadnog kojota, ima snažnu čeljust poput vuka te je poprimio i vučju socijalnu strukturu i lov u čoporima. Čini se kako je kojovuk najbolja kombinacija te dvije vrste, jer može rušiti veći plijen, zahvaljujući vučjim genima, a zbog kojotovih gena, može se naviknuti i na život u naseljenim područjima.

Da bi proučili hibride pobliže, znanstvenici su namjerno miješali sivog vuka i kojota. Dvije trudnoće su završile s mrtvorođenom štenadi, no treća je bila uspješna te su znanstvenici dobili šestero štenaca kojovuka, iako njihov način dobivanja hibrida nije isti kao i kod kojovuka u divljini, jer fali DNK domaćeg psa.

Nova vrsta odlikuje se visokom sposobnosti prilagodbe izazovnim uvjetima novog okoliša i različitim staništima, čime se kojoti i vukovi sami ne mogu pohvaliti. Zbog toga su postali i dominantan predator na sjeveroistoku Amerike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene