Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici sve sigurniji

FOTO Ova misteriozna formacija na Marsu nastala je...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Formacija tla široka 1,9 kilometara na Marsu, koju je snimio NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter Spacecraft (MRO), sugerira da je formirana kretanjem lave nekoć davno na površini tog planeta.

"Vrlo je moguće da je vulkanska aktivnost igrala ulogu u stvaranju te formacije. Možda je lava ušla ispod tog brda i gurnula ga prema gore odozdo. Izgleda i da nedostaje materijal iz te formacije pa je moguće da je tamo bila i značajna količina leda koju je istjerala lava", obrazložili su znanstvenici NASA-inog Jet Propulsion Laboratoryja u izjavi za medije.

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Slika nije dostupna Sljedeći je misteriozni "deveti planet"? PLUTON JE DOBIO BRATA Otkriven novi patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava

Neobična formacija snimljena je u regiji Athabasca na marsu, koja je inače poznata po formacijama nastalim protokom lave, prenosi Huffington Post.

Znanstvenici se nadaju da će daljnja promatranja i analize fotografije dati bolje objašnjenje o toj formaciji na Marsu i njezinom porijeklu.

MRO je lansiran 2005. godine i trenutno još uvijek kruži u orbiti oko Marsa i snima njegovu površinu. Fotografija koju vidite napravljena je HiRISE kamerom, koja je jedan od šest instrumenata koje ta letjelica ima na sebi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene