Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katalonci opet na ulicama

VELIKA FOTOGALERIJA - Ako mogu Škoti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine tisuća nacionalista prosvjedovalo je u četvrtak u Barceloni tražeći pravo izjašnjavanja o budućnosti Katalonije, poput Škotske.

Suprotno od britanske vlade, koja je dozvolila škotski referendum o neovisnosti 18. rujna, španjolska vlada odbija bilo kakav regionalni referendum o samoodređenju i pozivajući se na ustav namjerava zabraniti referendum koji Katalonija priprema za 9. studenoga.

Pročitajte i ovo Vojna vozila u luci Gaženica, ilustracija potpora španjolskoj vojsci MORH upozorio na vojni konvoj, pogledajte gdje se očekuje zastoj: "Molimo građane za strpljenje" Pedro Sánchez Donio odluku Premijer objavio hoće li podnijeti ostavku nakon teških optužbi na račun supruge: "Stanimo na kraj ovom blatu"

Madrid i Barcelona su iznijeli suprotne procjene o broju sudionika na tom skupu. Policijska uprava španjolske vlade u Barceloni je broj okupljenih procijenila između 470.000 i 520.000, dok gradske vlasti tvrde da se okupilo 1,8 milijuna ljudi.

Predsjednik katalonske vlade Artur Mas je u razgovoru za agenciju France Presse upozorio Madrid da neće moći vječno sprečavati Kataloniju da se izjasni o svojoj budućnosti. "Ako se škotski narod ima pravo izjasniti o svojoj budućnosti, zašto Katalonci ne mogu?", upitao je.

Katalonci od Hrvatske traže pomoć: Pomozite da se odcijepimo

Mas je rekao da će tražiti donošenje regionalnog zakona, kojim će biti omogućeno održavanje "konzultativnog" neobvezujućeg glasanja, koje je potrebno da bi se znalo jesu li autonomaši u većini ili ne.

Referendum za nezavisnost Škotske koji se održava 18. rujna oživio je težnje Katalonaca da se i oni izjasne za neovisnost od Španjolske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene