Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navršio 87 godina

'Nisam ni sanjao da ću doživjeti ovoliku starost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanski revolucionar Fidel Castro napisao je esej u kojem se osvrnuo na tešku bolest zbog koje se povukao s vlasti 2006. godine. Tada je mislio da će umrijeti.

Bivši kubanski predsjednik i revolucionar Fidel Castro, koji je jučer navršio 87 godina života, napisao je esej za novine svoje Komunističke partije u kojemu je ustvrdio kako nije očekivao da će doživjeti ovoliku starost.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

U poduljem se tekstu osvrnuo na tešku bolest, koja ga je snašla 2006. godine i zbog koje se gotovo na samrti povukao s čelnog mjesta u državi.

'Čim sam shvatio da je nastupio odlučujući trenutak, odmah sam se, bez oklijevanja, odrekao svoje predsjedničke dužnosti i predložio osobu koja je treba preuzeti', napisao je Fidel aludirajući na prijenos vlasti svome mlađem bratu Raulu.

>> Fidel Castro pisao Kimu: Budi odgovoran, svijetu prijeti nuklearni holokaust!

'Nisam mogao ni zamisliti da će moj život potrajati još sedam godina', dodao je, prenosi AP.

Castro je s vlasti privremeno sišao u srpnju 2006., a dvije godine kasnije povukao se trajno. Otada se u javnosti pojavljuje relativno rijetko.

Danas objavljeni esej prvi je glas od njega u posljednja četiri mjeseca. Svojedobno je pisao redovitu kolumnu 'Refleksije', no prošle je godine s tom praksom prekinuo. U travnju se javnosti obratio esejom kojim se izravno obratio mladom čelniku Sjeverne Koreje Kim Jong-unu, koji je tada Americi prijetio nuklearnim ratom.

Osim o vlastitom zdravlju i životnoj dobi, Castro je pisao i o nedavnoj smrti svog dobrog prijatelja, predsjednika Venezuele Huga Chaveza, a osvrnuo se i na dostignuća znanosti te nekih važnih trenutaka iz doba Hladnog rata.

'Sovjetski premijer Jurij Andropov rekao mi je da se Kuba, napadne li je Amerika, treba braniti sama. Mi smo ga pitali može li nam SSSR dati nešto oružja, kao što je to činio i dotad, a on je odgovorio potvrdno. Mi smo mu odgovorili 'Ne brinite, samo nam pošaljite oružje i mi ćemo se sami pobrinuti za sve'. Informacije o ovome znalo je samo nas nekoliko', opisao je Castro mogući napad SAD-a na Kubu početkom 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kazao je i da je tadašnji sjevernokorejski vođa Kim Il-sung Kubi potpuno besplatno isporučio 100.000 kalašnjikova. Time je podsjetio na dugogodišnju vojnu suradnju dviju komunističkih država, koja je na vidjelo izašla i prošlog mjeseca, kada je u Panamskom kanalu zaustavljen kubanski brod pun vojne opreme na putu prema Sjevernoj Koreji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene