Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

I saveznici su protiv

Fidel Castro pisao Kimu: Budi odgovoran, svijetu prijeti nuklearni holokaust!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji predsjednik Kube Fidel Castro sjevernokorejskog je vođu Kim Jong-una upozorio na pogibelj koja svijetu prijeti zbog eventualnog nuklearnog sukoba. Prvog čovjeka režima u Pjongjangu pozvao je na odgovornost.

Sjeverna je Koreja zasigurno jedna od najizoliranijih, ako ne i najizoliranija, država svijeta. Čak su joj i rijetki saveznici poput Kine u posljednjih mjesec dana gotovo pa okrenuli leđa i pozvali je na razum i odustanak od ratoborne retorike.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Sjeverna Koreja ispalila krstareći projektil - 1 Testiranja i tenzije Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete prema Japanskom moru

Slično je učinio i bivši predsjednik Kube, neuništivi vođa tamošnje revolucije Fidel Castro, koji je nakon devet mjeseci šutnje danas napisao kolumnu za državne medije, koristeći je za izravno obraćanje 30-godišnjem Kim Jong-unu. Istaknuo je da trenutna kriza na Korejskom poluotoku predstavlja najveći rizik za 'nuklearni holokaust' još od kubanske krize 1962. godine, koja je na rub nuklearnog sukoba dovela SAD i tadašnji SSSR.

>> Sj. Koreja pripremila projektile, stranim diplomatima savjetuje evakuaciju!

Kako prenosi Reuters, stari je Fidel mladog Kima prijateljski pohvalio kako je sjajno što je svijetu pokazao svoju snagu, ali isto tako mu je gotovo očinski poručio kako je nastupio trenutak da pokaže odgovornost prema drugima.

Premda je svojedobno nekadašnjem prvom čovjeku SSSR-a Nikiti Hruščovu napisao pismo tražeći nuklearni napad na SAD, Castro je posljednjih godina postao poznat po svojim stavovima protiv nuklearnog naoružanja.

'Demokratska Narodna Republika Koreja uvijek je bila u prijateljskim odnosima s Kubom, a Kuba je uvijek bila i nastavit će biti uz nju', napisao je između ostalog Castro. 'Sada, nakon što je pokazala sve svoje tehnološke i znanstvene prednosti, podsjećamo je na dužnost prema drugim državama i svojim prijateljima. Ne bi bilo pravedno zaboraviti da bi ovakav [nuklearni] rat pogodio više od 70 posto svjetske populacije', napisao je 86-godišnji El Commandante, nazivajući trenutnu situaciju na Korejskom poluotoku 'nevjerojatnom i apsurdnom'.

Upozorio je i da američki predsjednik Barack Obama snosi odgovornost za daljni razvoj situacije. Napisao je kako će ga, u slučaju da uistinu dođe do nuklearnog sukoba, svijet pamtiti kao 'najvećeg zločinca u povijesti Sjedinjenih Država'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene