Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak ministara

GLOBALNA STRATEGIJA SIGURNOSTI Mogherini o uspostavi europske vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija neće tako brzo imati svoju zajedničku vojsku, rekla je u petak u Bratislavi visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u govoru o novoj globalnoj strategiji prema kojoj bi Unija trebala biti sposobna odigrati veću ulogu na polju obrane.

"Svi se slažemo da europska vojska nije nešto što će se dogoditi brzo, ali ono što se ubrzo može dogoditi ako se zemlje članice angažiraju, to je napredak u smislu europske obrane, to je ono o čemu smo danas razgovarali", rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini na konferenciji za novinare nakon prvog dana neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Mogherini je kazala da je ministrima vanjskih poslova iz 28 zemalja predstavila svoju "globalnu strategiju" na polju sigurnosti i obrane za koju smatra da bi svoje prve rezultate mogla imati u proljeće 2017. Naglasila je da su svi ministri jednoglasno prihvatili taj koncept.

Dokument koji je predstavila, među ostalim, stavlja naglasak na borbu protiv terorizma i zaštitu granica, posebno morskih granica, te na industriju obrane.

Mogherini je kazala i da se u petak osim o globalnoj strategiji razgovaralo i o odnosu Europske unije i Turske, te o implementaciji sporazuma iz Minska.

Naglasila je da će se o Turskoj govoriti u subotu, nakon što se ona i šefovi diplomacija EU-a sastanu s turskim ministrom europskih poslova Omerom Celikom.

Što se tiče stanja u Ukrajini, Mogherini je pozdravila prekid vatre u istočnom dijelu te zemlje.

"Trenutno vidimo da u istočnoj Ukrajini traje prekid vatre. Nadamo se da to može predstavljati dobar temelj, ne samo prije početka nove školske godine već i za nastavak takvog stanja", rekla je Mogherini.

Sporazum iz Minska inicijalno je dogovoren između Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske u rujnu 2014. kako bi se zaustavile borbe na istoku Ukrajine. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene