448876
448876
448876
448876
448876

GLOBALNA STRATEGIJA SIGURNOSTI Mogherini o uspostavi europske vojske

  • , 02.09.2016., 22:14
  • Autor:
  • komentara

Europska unija neće tako brzo imati svoju zajedničku vojsku, rekla je u petak u Bratislavi visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u govoru o novoj globalnoj strategiji prema kojoj bi Unija trebala biti sposobna odigrati veću ulogu na polju obrane.

 
 
 
 
Federica Mogherini (Foto: AFP)
Federica Mogherini (Foto: AFP)

"Svi se slažemo da europska vojska nije nešto što će se dogoditi brzo, ali ono što se ubrzo može dogoditi ako se zemlje članice angažiraju, to je napredak u smislu europske obrane, to je ono o čemu smo danas razgovarali", rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini na konferenciji za novinare nakon prvog dana neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova.

Mogherini je kazala da je ministrima vanjskih poslova iz 28 zemalja predstavila svoju "globalnu strategiju" na polju sigurnosti i obrane za koju smatra da bi svoje prve rezultate mogla imati u proljeće 2017. Naglasila je da su svi ministri jednoglasno prihvatili taj koncept.

Dokument koji je predstavila, među ostalim, stavlja naglasak na borbu protiv terorizma i zaštitu granica, posebno morskih granica, te na industriju obrane.

Mogherini je kazala i da se u petak osim o globalnoj strategiji razgovaralo i o odnosu Europske unije i Turske, te o implementaciji sporazuma iz Minska.

Naglasila je da će se o Turskoj govoriti u subotu, nakon što se ona i šefovi diplomacija EU-a sastanu s turskim ministrom europskih poslova Omerom Celikom.

Što se tiče stanja u Ukrajini, Mogherini je pozdravila prekid vatre u istočnom dijelu te zemlje.

"Trenutno vidimo da u istočnoj Ukrajini traje prekid vatre. Nadamo se da to može predstavljati dobar temelj, ne samo prije početka nove školske godine već i za nastavak takvog stanja", rekla je Mogherini.

Sporazum iz Minska inicijalno je dogovoren između Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske u rujnu 2014. kako bi se zaustavile borbe na istoku Ukrajine. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se