Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FEDERICA MOGHERINI

Šefica EU diplomacije: "Europljani moraju shvatiti da su nam imigranti potrebni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Federica Mogherini otvorila je sastanak Europa-Afrika o migracijskoj krizi te kazala kako zbog starenja europske populacije imigranti postaju gospodarska nužnost.

Europi su imigranti potrebni zbog gospodarstva, a migrantsku će krizu Stari kontinent uspjeti riješiti samo međusobnom suradnjom, bez izgradnje zidova, izjavila je danas u Valletti šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU"

Ona je u tome gradu otvorila sastanak Europa-Afrika o migracijskoj krizi, a potom prisustvovala svečanosti uručenja diploma osamdesetdevetorici pripadnika libijske obalne straže koji su sudjelovali u pomorskoj operaciji Europske unije protiv krijumčara migrantima uz obale Libije, nazvanoj Sophia.

"Mislim da bi Europljani trebali shvatiti da su nam imigranti potrebni zbog gospodarstva", s obzirom na starenje europske populacije, kazala je Mogherini.

"Istodobno bi Afrika trebala voditi računa o tome koliko stoji trgovina ljudskim životima i koliko je ljudskih gubitaka", kazala je, podsjetivši na podatak o 4500 osoba, većinom iz afričkih zemalja, koje su smrtno stradali ili se smatraju nestalima na moru tijekom pokušaja dolaska do talijanske obale prošle godine.

"Migracijama se može upravljati samo uz suradnju i partnerstvo", istaknula je Mogherini. "U svijetu ima i onih koji čine pritisak i zalažu se za drukčiji pristup.... pristup koji bi se temeljio na izgradnji zidova, a ne na izgradnji partnerstva", rekla je Mogherini, aludirajući na aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, no nije ga izrijekom spomenula.

"To nije europski put. Europa ne zatvara vrata i to neće nikada učiniti, no moramo stati na kraj tragedijama koje se događaju na moru i u pustinjama, jer ljudi i dalje svakodnevno umiru". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene