448872
448872
448872
448872
448872

FBI OBJAVIO RAZGOVORE S H. CLINTON 'Ne sjećam se zbog potres mozga'

  • , 02.09.2016., 21:31
  • Autor:
  • komentara

Jednogodišnja istraga pokazala je da je Clinton "iznimno neoprezno" koristila elektroničku poštu i da je najmanje 110 e-mailova sadržavalo povjerljive podatke.

 
 
 
 
Hillary Clinton (Foto: Getty Images)
Hillary Clinton (Foto: Getty Images)

Američki Savezni ured za istrage (FBI) objavio je u petak sažetak razgovora s Hillary Clinton od 2. srpnja kao i ostale detalje istrage o njezinu korištenju privatne elektroničke pošte dok je obnašala dužnost državne tajnice, javljaju agencije.

FBI je istraživao je li Clinton prekršila zakon kada je poslovnu komunikaciju u vrijeme dok je bila državna tajnica (2009.-2013.) obavljala sa svog privatnog servera i privatne elektroničke pošte, a ne službene. Jednogodišnja istraga pokazala je da je Clinton "iznimno neoprezno" koristila elektroničku poštu i da je najmanje 110 e-mailova sadržavalo povjerljive podatke, a ta afera cijelo vrijeme predstavlja golem uteg Clinton u utrci za Bijelu kuću.

Iz sažetka razgovora s bivšom šeficom američke diplomacije i kandidatkinjom za predsjednicu, doznaje se da je Clinton FBI-u srpnju kazala da se zbog potresa mozga koji je pretrpjela 2012. ne sjeća svih 'brifinga' koje je primila u vezi postupanja s osjetljivim informacijama, ali da, gledajući unatrag, žali što je koristila privatni email umjesto službeni. Potvrdila je da je privatni email koristila "čisto iz praktičnih razloga" te da se ne sjeća da je itko zbog toga izrazio zabrinutost.

Njezini odgovori istražiteljima su uglavnom u skladu s javnim izjavama glede kontroverze oko "email afere", iako republikanci tvrde da su u suprotnosti s njezinim ranijim svjedočenjem pred Kongresom.

Ministrica pravosuđa Loretta Lynch odlučila je zatvoriti istragu bez podizanja optužnice protiv Clinton, a direktor FBI-a James Comey je prije toga izjavio da "Iako konačnu odluku donosi državno odvjetništvo, naše je stajalište da u ovom slučaju nema temelja za podizanje optužnice". (Hina)


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se