Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U duhu nekih davnih vremena...

NAJNEOBIČNIJA EUROPSKA PRIJESTOLNICA Sve je novo, veliko, mramorno i brončano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra se u Makedoniji se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori. Zašto mnogi danas nazivaju Skoplje najneobičnijom prijestolnicom jedne europske države istražila je ekipa Nove TV.

Blješti središte Skoplja. Sve je novo, veliko, mramorno i brončano. Ali sve izgrađeno i još se gradi u duhu nekih davnih vremena. Od zgrada do spomenika koji se redaju jedan za drugim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državni vrh na nogama zbog Kosova Srbija hitno pozvala diplomate iz Skoplja u Beograd: "Protiv Srbije je izvršeno obavještajno djelovanje" Slika nije dostupna Čak tri potresa u 24 sata Potres pogodio okolicu Skoplja, nema izvješća o ozlijeđenim ili štetama

Divoski kip dominira glavnim trgom makedonske prijestolnice. Visok je poput jedne prosječne sedmerokatnice. Na golemoj fontani, okruženoj brončanim lavovima statua je konjanika s podignutim mačem. Zbog spora s Grčkom oko imena i nasljeđa, službeno se zove Ratnik na konju. Neslužbeno, to je spomenik Aleksandru Velikom.

Veličanje povijesti ide toliko daleko da je tu i kip njegove majke koja ga doji kao dijete. Mišljenja oko ovog novog izgleda grada su podijeljena. Jedne podsjeća na Disneyland ili Las vegas, a drugi su zadovoljni jer se barem nešto gradi. Turistima je - atraktivno.

"Mislim da je lijepo. Mnogo je kipova što mi se sviđa. Antičkog stila. Sviđa mi se arhitektura, moram još mnogo toga vidjeti, ali mislim da je jako lijepo'', kaže je turistica iz Albanije.

"Ovo je prvi spomenik koji smo vidjeli, ali nam se jako sviđa", slaže se i turist iz Španjolske. 

Zgrade u novom-starom ruhu imaju i Ministartsvo vansjkih poslova i Arheološki muzej, pa čak i Elektra. Ni obala Vardara nije ostala pošteđena velikih građevinskih zahvata. Izgrađena su čak dva pješačka mosta. Jedan nosi naziv Most civilizacija, a drugi Most umjetnosti. I njih ukrašavaju brojni kipovi, poput kipa Toše Proeskog. Na cijeli ovaj projekt u Skoplju utrošeno je, procjenjuje se, oko 600 milijuna eura.

Utrošen je golem novac u siromašnoj zemlji u kojoj je prosječna plaća oko 360 eura, a mirovina oko 200.

I dok se nastavlja gradnja gigantskih spomenika i još većih zgrada, a na obali Vardara sade palme i usidrene su galije, svaki četvrti Makedonac nema od čega živjeti jer - nema posao.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr




 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene