Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pfizergate

Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Foto: Afp
Istražitelji iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) posljednjih su mjeseci preuzeli istragu belgijskih tužitelja koji istražuju von der Leyen zbog "uplitanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa", navodi se u pravnim dokumentima u koje je uvid imao Politico. U vezi sa slučajem još nitko nije optužen.

Europski tužitelji istražuju moguća kaznena djela u svezi s pregovorima o cjepivu između predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourlae, potvrdio je glasnogovornik ureda tužitelja u Liègeu.

Istražitelji iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) posljednjih su mjeseci preuzeli istragu belgijskih tužitelja koji istražuju von der Leyen zbog "uplitanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa", navodi se u pravnim dokumentima u koje je uvid imao Politico. U vezi sa slučajem još nitko nije optužen.

Istragu su prvotno otvorile belgijske pravosudne vlasti u gradu Liègeu početkom 2023. nakon kaznene prijave koju je podnio lokalni lobist Frédéric Baldan. Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada — iako je potonja u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede proeuropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je glasnogovornik poljske vlade za Politico.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

Baldanova pritužba bila je usredotočena na navodnu razmjenu tekstualnih poruka između von der Leyen i Alberta Bourlea uoči najvećeg sporazuma o cjepivu u EU na vrhuncu pandemije Covid-19, u aferi nazvanoj Pfizergate.

New York Times, koji je prvi otkrio da je do razmjene došlo dok su dvoje čelnika dogovarali uvjete dogovora, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je odbila otkriti sadržaj poruka nakon zahtjeva za pristup dokumentima.

Vijest da EPPO sada istražuje slučaj dodatno naglašava ulogu predsjednice Komisije u megaposalu s cjepivom, čija je vrijednost procijenjena na više od 20 milijardi eura. EPPO vodi paneuropske istrage financijskog kriminala i u teoriji bi mogao zaplijeniti telefone i druge relevantne materijale iz ureda Komisije ili u drugim zemljama u Europi, poput Njemačke, u kojoj je rođena von der Leyen.

Pročitajte i ovo Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba

Približavaju se EU izbori

Ovo je delikatan trenutak za šeficu EU-a. Naime, približavaju se europski izbori, a očekuje se da će von der Leyen dobiti drugi mandat na čelu Europske komisije. Povjerenstvo je dosad odbilo otkriti sadržaj SMS-ova, pa čak nisu potvrdili ni njihovo postojanje.

Sporazum, dogovoren na vrhuncu pandemije 2021., izvorno se smatrao trijumfom za von der Leyen. No sama količina kupljenih cjepiva izaziva čuđenje, a Politico je krajem prošle godine otkrio da je propalo doza u vrijednosti najmanje 4 milijarde eura. O ugovoru o cjepicu s Pfizerom u međuvremenu se ponovno pregovaralo.

Borci za transparentnost i neki politički protivnici pokušali su izvršiti pritisak na Komisiju da raspravi slučaj, ali von der Leyen dosad je izbjegavala govoriti o tome. U odgovoru na izravno pitanje koje joj je izravno o nestalim porukama postavio Politico, von der Leyen je rekla: "Sve što je potrebno o tome je rečeno. A mi ćemo čekati rezultate."

Godine 2022. EPPO je objavio da općenitije razmatra nabavu cjepiva u EU-u, ali ovo je prvi put da je ured izričito povezan s Pfizergateom.

Pročitajte i ovo Pušači marihuane pozdravili legalizaciju kanabisa u Njemačkoj - 1 Veliko slavlje FOTO Njemačka legalizirala kanabis: "Konačno se možemo pokazati. Ne trebamo se više skrivati"

Slučaj na sudu

Slučaj koji sada razmatra EPPO objedinjuje nekoliko različitih pravnih, političkih i financijskih niti - i presijeca se s tužbama koje je farmaceutski div Pfizer pokrenuo protiv Mađarske i Poljske.

Prošle je godine Baldan, 36-godišnji belgijski lobist s vezama u grupi Bon Sens, skeptičnoj prema cjepivima, podnio kaznenu prijavu u Belgiji u vezi s ulogom von der Leyen u pregovorima o cjepivu s Pfizerom zbog, kako on navodi, "miješanja u javne funkcije, uništavanje SMS-a, korupcije i sukoba interesa", stoji u pravnim informacijama koje je iznio njegov odvjetnik.

 

Priključivanje europskih vlada njegovoj tužbi daje težinu onome što bi se inače moglo smatrati osobnim križarskim ratom. Mađarska, koju vodi Viktor Orbán, nepokolebljivi protivnik Von der Leyen, također je podnijela žalbu u vezi s ulogom predsjednice Komisije u pregovorima o cjepivu s Pfizerom, rekla su dva izvora upućena u slučaj, koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljivosti teme.

 

Poljska je podnijela vlastitu žalbu prošlog studenog, potvrdio je glasnogovornik vlade te države. Međutim, nakon izbora Tuska u prosincu, "nova vlada radi na povlačenju Poljske iz ovih postupaka", rekao je glasnogovornik.

Pojedinosti slučaja nisu javne, ali upućeni su rekli da, iako se žalba koju je podnijela Mađarska razlikuje od Baldanove, usredotočena je na istu razmjenu tekstualnih poruka. Pritužba Poljske bila je u istom smjeru, rekle su dvije osobe upoznate s detaljima slučaja.

Pfizer je također tužio Mađarsku i Poljsku zbog neplaćanja doza cjepiva nakon zaustavljanja isporuka, navodeći kao razlog preveliku ponudu i financijski pritisak rata u Ukrajini. Dužnosnik Europske komisije rekao je da Komisija nema saznanja o mogućim postupcima osim iz novinskih članaka.

Mađarska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentar. Pfizer i EPPO odbili su komentirati slučaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene