Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda

OSTALI BEZ 'UTOČIŠTA' Američke tvrtke više neće smjeti samovoljno pohranjivati podatke privatnih korisnika u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski sud pravde donio je presudu kojom je poništio transatlantski sporazum "Safe Harbour", koji je američkim tvrtkama dozvoljavao da koriste svoje standarde pri pohranjivanju podataka korisnika, kako u SAD-uu, tako i u Europi.

Presuda je donesena nakon što je Edward Snowden, bivši djelatnik američke sigurnosne agencije NSA, iznio informacije o tome da podaci korisnika iz Europe nisu sigurni od nadzora u SAD-u, koji bi inače bio ilegalan u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović će u kampanju za Europski parlament? Borba na društvenim mrežama Milanovića prozvao HDZ-ov ministar, stigao mu odgovor s Pantovčaka: "A kako ide bratov posao s kamionima?!" Vijetnamci angažiranje botova Vijetnamci lajkaju HDZ: "Svi ih kupuju. Netko kupuje iz Vijetnama, netko iz Kozari Puteva"

Tvrtke poput Facebooka i Twittera tako se sad mogu naći pod povećalom pojedinih europskih zemalja i njihovog zakonodavstva, što bi moglo rezultirati time da će možda morati podatke privatnih korisnika iz Europe, pohranjivati u Europi, a ne više u SAD-u te ih otamo prebacivati nazad u EU.

Business Insider piše kako bi se to moglo pokazati pravom birokratskom noćnom morom za 4500 američkih kompanija, koje bi se, u teoriji, mogle dovesti u situaciju da se moraju prilagoditi 20 ili više različitih zakonskih regulativa, odnosno onoliko, koliko ima zemalja u EU.

U presudi se ističe da "osiguranje zaštite osobnih podataka od strane treće zemlje ne može eliminirati ili čak umanjiti zakonske regulative nacionalnih nadzornih tijela".

Ukratko, "Safe Harbour" (Utočište) više ne može uzurpirati moć nacionalnih vlasti. Neke od glavnih točaka presude glase:

Facebook 'pao', a Twitter 'eksplodirao'

- Pojedine europske zemlje mogu sada postaviti vlastite regulative za američke tvrtke koje rukuju s podacima njihovih građana.

- Europske zemlje mogu izabrati obustavu prebacivanja podataka u SAD, na taj način sileći kompanije da pohranjuju podatke privatnih korisnika isključivo u tim zemljama.

Presudu je zapravo pokrenuo slučaj iz Irske, gdje je odvjetnik za privatnost, Max Schrems, podigao tužbu protiv Facebooka, ističući da je njegova privatnost bila ozbiljno povrijeđena NSA-inim programom masovnog nadziranja, kojeg je prvi otkrio Edward Snowden.

Taj slučaj odbile su irske vlasti, ali je Schrems tužbu podnio najvišem europskom sudskom tijelu, Europskom sudu pravde, koji je sad donio presudu u korist privatnih korisnika i čija presuda je konačna i na nju više nema žalbe.

Facebook se oglasio priopćenjem u kojem navode kako se tu zapravo ne radi o njima te da je i glavni tužitelj sam pojasnio da Facebook nije napravio ništa krivo. Istaknuli su da je riječ o mehanizmima koje europski zakon omogućava kako bi se osigurao osnovni transatlantski protok podataka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene