Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Ukrajini

UPOZORENJE RUSIJI 'Odmah prekinite svaku neprijateljsku akciju na granici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Europske unije zatražili su u petak od Rusije da "odmah prekine svaki oblik neprijateljstva" na granici s Ukrajinom a Kijev je objavio da je uništio ruska oklopna vozila koja su ušla na njegov teritorij.

Na sastanku u Bruxellesu posvećenom iračkoj i ukrajinskoj krizi ministri su također pozvali Rusiju da "povuče svoje snage s granice", kaže se u zaključcima sa sastanka.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Još jedna u nizu Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva

"Svaku jednostranu vojnu akciju Ruske Federacije u Ukrajini pod bilo kojom izlikom, pa i humanitarnom, EU će smatrati očitim kršenjem međunarodnoga prava", dodali su ministri.

NATO: 'Prošle smo noći uočili ruski upad u Ukrajinu!'

Dvojica europskih ministara vanjskih poslova, Njemačke i Francuske, trebala bi se u nedjelju u Berlinu sastati s ukrajinskim šefom diplomacije Pavlom Klimkinom i ruskim Sergejom Lavrovom.

"Bit ću u nedjelju u Berlinu na sastanku s (Frankom-Walterom) Steinmeierom, (Laurentom) Fabiusom i (Sergejom) Lavrovim. Nije važno hoće li to biti okrugli ili četvrtasti stol, važno je da razgovaramo", napisao je Klimkin na Twitteru.

Sankcije Rusiji zbog stanja u Ukrajini nanose više štete Europi nego Moskvi, ocijenio je mađarski premijer Viktor Orban. Smatra kako politiku sankcija treba preispitati. Njegov komentar izazvao je reakciju pojedinih zemalja članica Unije. "Slažem se sa slovačkim premijerom da sankcije nanose više štete nama nego Rusiji. U politici, to se zove pucati sam sebi u nogu", rekao je Viktor Orban, mađarski premijer. "Ja bih rekao bolje se raniti u nogu, nego primiti metak u glavu", odgovorio je Linas Antanas Likevicius, ministar vanjskih poslova Litve.

Na početku susreta u Bruxellesu, nekolicina europskih šefova ministara upozorila je Rusiju da njezina vojska ne smije ući na ukrajinski teritorij.

"Uzbunile su me informacije" o ulasku ruskih oklopnih vozila na ukrajinski teritorij, a "ako u Ukrajini ima vozila i pripadnika ruske vojske, moraju se odmah povući ili će posljedice biti veoma ozbiljne", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond. "Takva situacija može biti veoma opasna", dodao je.

To je "teško kršenje" međunarodnog prava, rekao je pak njegov švedski kolega Carl Bildt.

I danski ministar Martin Lidegaard izrazio je "iskrenu zabrinutost zbog ruskog ponašanja zadnjih mjeseci ali i zadnjih sati".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je pak pokušaje ukrajinske strane da onemogući dostavu njezine humanitarne pomoći koja je namijenjena stanovništvu istoka Ukrajine te je upozorilo na potencijalne "posljedice takvih akcija". Ministarstvo kaže da je cilj "brutalnog intenziviranja vojnih operacija" Ukrajine u toj regiji da se presiječe put ruskom humanitarnom konvoju.

Ukrajinsko predsjedništvo je izvijestilo da je njezino topništvo "uništilo" velik dio povorke oklopnih transportera koji su u četvrtak navečer, tvrdi Kijev, ušli na istok Ukrajine.

UN je također zatražio hitno i mirno rješenje sukoba u Ukrajini. "Svjesni smo izvješća iz Ukrajine, koje ne možemo neovisno provjeriti, i pratiti ćemo događaje vrlo pomno", rekao je glasnogovornik Farhan Haq. "Ta izvješća ukazuju na hitno potrebno smirivanja stanja i rješavanja sukoba dijalogom".

Rusko ministarstvo obrane niječe da je ruski vojni konvoj ušao u Ukrajinu

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je u petak da je ruski vojni konvoj ušao u Ukrajinu, nakon izjava iz Kijeva da je ukrajinsko topništvo uništilo ruska oklopna vozila koja su ušla na ukrajinski teritorij.

"Nikakav ruski vojni konvoj nije prešao granicu između Rusije i Ukrajine", rekao je čelnik ministarstva, general Igor Konačenkov, a prenijele su ruske novinske agencije. Ukrajinske snage "uništavaju fantome", podrugljivo je primijetio.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u petak britanskom premijeru Davidu Cameronu da je ukrajinsko topništvo uništilo dio ruskog vojnog konvoja koji je, tvrdi Kijev, ušao na ukrajinski teritorij.

General Konačenkov je kritizirao zapadne čelnike koji iznose optužbe utemeljene, po njegovu mišljenju, na novinarskim "izmišljotinama". Osudio je "te diskusije koje neki već danima objavljuju na Twitteru" o navodnom ulasku ruskih snaga na ukrajinski teritorij umjesto da pišu o "masovnom pokolju miroljubivih civila koji se događa u središtu Europe zbog bombardiranja gradova". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene