Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Australije

'Europi treba snažna volja za problem imigranata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa će trebati snažnu volju da odbije brodove s migrantima u Sredozemlju, a australska policija odlučno zaustavlja brodove s useljenicima koji pokušaju stići do obala te zemlje, izjavila je u petak australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop.

Ministrica je sudjelovala na sastanku NATO-ovih veleposlanika koji su u Bruxellesu raspravljali o tisućama useljenika iz Afrike i s Bliskog istoka.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Majke Srebrenice apeliraju: "Vučićeve prijetnje shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO snage na granici" Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..."

Australsku su vladu kritizirali kod kuće i u inozemstvu zbog vrlo oštre imigracijske politike. Australci brodove s izbjeglicama vraćaju natrag u njihovu polazišnu luku, a tražitelje azila šalju u prihvatne logore u Papui Novoj Gvineji i u Nauri, gdje ostaju dulje vrijeme.

UN osudio britansku kolumnu u kojoj se imigrante naziva 'žoharima'

"Nema ničega čovječnog niti milosrdnog u tome da mreže kriminalaca mame ljude u smrt ukrcavajući ih u prevelikom broju u brodove koji su u potpunosti neprikladni za plovidbu", rekla je Bishop novinarima, dodavši kako Australija Europi nudi vlastito iskustvo. "Na vladama je i pojedinim regijama da prosude što će po njihovu mišljenju djelovati, no to će zahtijevati i snažnu političku volju".

Australija odbija razmotiriti zahtjeve tražitelja azila koji su prethodno platili krijumčarima da ih dovezu u Australiju, istaknula je ministrica.

"Statistički podaci su vrlo jasni. Tijekom 2013. 300 brodova s oko 20.000 ljudi nastojalo je doploviti do australskih obala. Raspolažemo podatkom prema kojemu se pritom utopilo oko 1200 izbjeglica. Od siječnja 2014. nijedan brod nije dospio do australske obale i nitko nije smrtno stradao", rekla je Bishop novinarima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene