Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

EUROPA PUCA PO ŠAVOVIMA

Nizozemci sve bliže referendumu koji bi mogao odrediti budućnost Unije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jačanje euroskeptičnih tendencija u Nizozemskoj traje već neko vrijeme, no tamošnja vlast strahuje od većih promjena jer se bliže izbori.

Nizozemci nezadovoljni mogućim potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA), o kojem će Europski parlament početi raspravu ovog tjedna, prikupili su dvije trećine potrebnih potpisa za organiziranje referenduma o tom sporazumu, javili su tamošnji mediji.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Nizozemski zakoni određuju kako je za pokretanje savjetodavnog referenduma potrebno prikupiti 300.000 potpisa.

Po njihovim tvrdnjama, CETA favorizira multinacionalne tvrtke i time uništava nacionalno gospodarstvo. "Taj je ugovor prijetnja demokraciji, daje previše moći velikim tvrtkama i imao bi velike posljedice za nacionalno tržište rada, društvo te okolišne, potrošačke i standarde privatnosti", navedeno je u tekstu peticije.

"TTIP (sličan sporazum sa SAD-om, op.a.) i CETA su klasični trgovinski sporazumi koji interese tvrtki stavljaju iznad interesa ljudi koji žive u tim zemljama", rekao je za Reuters Niesco Dubbelboer, jedan od predvodnika ove inicijative, prenosi Dutch News.

Nastavak je to niza problema za nizozemsku vladu i njene odnose s Bruxellesom budući da su se Nizozemci u travnju na referendumu izjasnili protiv sporazuma o trgovinskom pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, jer smatraju da bi to otvorilo vrata punopravnom članstvu te zemlje.

Politički, trgovinski i obrambeni sporazum o pridruženom članstvu EU-Ukrajina privremeno se primjenjuje od siječnja, no moraju ga ratificirati sve države članice Unije da bi imao punu pravnu snagu.

Premijer Nizozemske Mark Rutte nalazi se u delikatnoj situaciji: bliže se izbori pa ne smije ignorirati volju građana, a s druge strane iz vrha EU-a stižu pritisci na nizozemsku vladu, potaknuti najavljenim izlaskom Velike Britanije iz Unije i strahom da bi nizozemski građani mogli pokrenuti sličnu inicijativu. Za takav se referendum već zalaže nizozemska desnica, koja traži i napuštanje eura.

Za prihvaćanje CETA-e potrebno je da takvu odluku ratificiraju parlamenti svih zemalja članica, a već je sada prilično izvjesno da nizozemska vlast takvu većinu u svom parlamentu nema. Pokazatelj je to jačanja euroskeptičnih tendencija u toj zemlji te nemoći aktualne vlasti da odgovori na izazove koje pred nju postavljaju aktualni problemi u državi i Europskoj uniji.

Propast CETA-e duboko bi uzdrmalo stabilnost cijele Unije, jer je riječ o sporazumu čije potpisivanje potencira sam vrh EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene