456251
456251
456251
456251
456251

Nizozemci sve bliže referendumu koji bi mogao odrediti budućnost Unije

  • , 07.11.2016., 15:57
  • Autor:
  • komentara

Jačanje euroskeptičnih tendencija u Nizozemskoj traje već neko vrijeme, no tamošnja vlast strahuje od većih promjena jer se bliže izbori.

 
 
 
 
Europski parlament, ilustracija (Foto: AFP)
Europski parlament, ilustracija (Foto: AFP)

Nizozemci nezadovoljni mogućim potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA), o kojem će Europski parlament početi raspravu ovog tjedna, prikupili su dvije trećine potrebnih potpisa za organiziranje referenduma o tom sporazumu, javili su tamošnji mediji.

Nizozemski zakoni određuju kako je za pokretanje savjetodavnog referenduma potrebno prikupiti 300.000 potpisa.

Po njihovim tvrdnjama, CETA favorizira multinacionalne tvrtke i time uništava nacionalno gospodarstvo. "Taj je ugovor prijetnja demokraciji, daje previše moći velikim tvrtkama i imao bi velike posljedice za nacionalno tržište rada, društvo te okolišne, potrošačke i standarde privatnosti", navedeno je u tekstu peticije.

Mark Rutte, nizozemski premijer (Foto: AFP)

Mark Rutte, nizozemski premijer (Foto: AFP)

"TTIP (sličan sporazum sa SAD-om, op.a.) i CETA su klasični trgovinski sporazumi koji interese tvrtki stavljaju iznad interesa ljudi koji žive u tim zemljama", rekao je za Reuters Niesco Dubbelboer, jedan od predvodnika ove inicijative, prenosi Dutch News.

Nastavak je to niza problema za nizozemsku vladu i njene odnose s Bruxellesom budući da su se Nizozemci u travnju na referendumu izjasnili protiv sporazuma o trgovinskom pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, jer smatraju da bi to otvorilo vrata punopravnom članstvu te zemlje.

Politički, trgovinski i obrambeni sporazum o pridruženom članstvu EU-Ukrajina privremeno se primjenjuje od siječnja, no moraju ga ratificirati sve države članice Unije da bi imao punu pravnu snagu.

Premijer Nizozemske Mark Rutte nalazi se u delikatnoj situaciji: bliže se izbori pa ne smije ignorirati volju građana, a s druge strane iz vrha EU-a stižu pritisci na nizozemsku vladu, potaknuti najavljenim izlaskom Velike Britanije iz Unije i strahom da bi nizozemski građani mogli pokrenuti sličnu inicijativu. Za takav se referendum već zalaže nizozemska desnica, koja traži i napuštanje eura.

Za prihvaćanje CETA-e potrebno je da takvu odluku ratificiraju parlamenti svih zemalja članica, a već je sada prilično izvjesno da nizozemska vlast takvu većinu u svom parlamentu nema. Pokazatelj je to jačanja euroskeptičnih tendencija u toj zemlji te nemoći aktualne vlasti da odgovori na izazove koje pred nju postavljaju aktualni problemi u državi i Europskoj uniji.

Propast CETA-e duboko bi uzdrmalo stabilnost cijele Unije, jer je riječ o sporazumu čije potpisivanje potencira sam vrh EU-a.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se