Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove članice pozvale na solidarnost u krizi

'Europa ne smije podleći iskušenjima protekcionizma i egoizma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina novih zemalja članica EU-a iz srednje i istočne Europe pozvala je na solidarnost među svim zemljama članicama u pokušajima izlaska iz gospodarske krize i na izbjegavanje protekcionizma i egoizma.

'Željeli bismo da Europa učini sve kako ne bi podlegla iskušenjima protekcionizma i egoizma', rekao je poljski premijer Donald Tusk nakon završetka mini-summita devet zemalja srednje i istočne Europe, koji je održan prije početka summita 27-orice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporne vladine mjere 'Ako nešto zna, hrvatski premijer zna prodavati maglu' Slika nije dostupna EU traži sastanak u Washingtonu 'Hoćemo nedvosmislen odgovor za rješavanje krize'

Tusk je pozvao sve zemlje članice da poštuju pravila i načela zapisana u europskim ugovorima. 'Svi u Europskoj uniji trebaju pokazati univerzalnu solidarnost, više odgovornosti i više optimizma', rekao je Tusk nakon sastanka čelnika Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke, Litve, Latvije, Estonije, Bugarske i Rumunjske.

Taj mini-summit je sazvan kako bi siromašnije članice usuglasile zajedničko stajalište prema nekim mjerama poduzetim u zapadnim članicama, a koje one ocjenjuju protekcionističkim.

Francuska, Italija i još neke zemlje najavile su planove za spašavanje automobilske industrije teško pogođene ovom krizom, a nove zemlje, koje sebi ne mogu priuštiti takve mjere, iznijele su optužbe da je riječ o protekcionizmu, koji ide na njihovu štetu i potkopava pravila jedinstvenog tržišta. Te međusobne optužbe dovele su i do ocjena da se Europa ponovno dijeli na zapadnu i istočnu i na sjevernu i južnu.

>> U ozračju međusobnih optužbi održava se krizni summit čelnika EU-a

'Ovaj summit treba pokazati da se Europa ne smije podijeliti na novu i staru, sjevernu i južnu ili zapadnu i istočnu', rekao je uoči početka summita 27-orice predsjedatelj Europskog vijeća, češki premijer Mirek Topolanek. 'Ne smijemo dopustiti da nova 'čelična zavjesa' ponovno podijeli Europu na dva dijela', rekao je mađarski premijer Ferenc Gyurcsany.

Mađarska je nedavno zatražila paket pomoći u visini od 180 milijardi eura za zemlje srednje i istočne Europe, čije su nacionalne valute u posljednje vrijeme pale i do 30 posto u odnosu na euro. Mađarska je također zatražila i da se skrati i pojednostavi postupak za ulazak u euro-zonu. Međutim, takvu mogućnost odbacuje predsjednik euro-skupine, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. 'Mislim da ne možemo preko noći promijeniti kriterije za ulazak u euro-zonu. To nije izvedivo', rekao je Juncker.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene