442745
442745
442745
442745
442745

KAKO ĆE PUTIN REAGIRATI? Europska unija i NATO potpisali jačanje suradnje

  • , 08.07.2016., 17:44
  • Autor:
  • komentara

Najviši predstavnici Europske unije i NATO-a potpisali su u petak u Varšavi zajedničku izjavu o jačanju međusobne suradnje u svjetlu sve većih sigurnosnih izazova u istočnom i južnom susjedstvu.

 
 
 
 
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović o susretu s Obamom na NATO summitu u Varšavi
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović o susretu s Obamom na NATO summitu u Varšavi

Prije početka summita NATO-a, predsjednici Europskog vijeća Donald Tusk i Europske komisije Jean-Claude Juncker te glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potpisali su zajedničku izjavu o jačanju suradnje.

Stoltenberg je to nazvao povijesnim trenutkom, ističući da i EU i NATO imaju sredstava da se suoče s postojećim izazovima, ali da zajedno "čine izvrstan tim".

U izjavi se kao najveći izazovi spominju hibridne prijetnje i kibernetička sigurnost. Naglasak se stavlja na izgradnju obrambenih sposobnosti, što je velika prilika za europsku industriju.

"Izjava šalje jasnu poruku: jači EU znači jači NATO i obratno. Naše djelovanje i resursi se nadopunjavaju", rekao je Juncker, dodajući da Europa može imati jaču obrambenu industriju samo ako zemlje članice budu surađuju.

"Nas veže puno više toga od prijetnja kojima smo izloženi. Odlučni smo sačuvati slobodu i naše zajedničko naslijeđe", rekao je Tusk.

U izjavi se ističe da postoji snažna potreba da se pojača sposobnost za suočavanje s hibridnim prijetnjama, pojača suradnja u razmjeni informacija kako bi se na vrijeme moglo odgovoriti na opasnosti.

Također se traži proširenje operativne suradnje na moru i u pitanju migacija, da se proširi koordinacija u pogledu kibernetičke sigurnosti, potakne snaženje obrambene industrije i veće istraživanje u obrani i industrijskoj suradnji s obje strane Atlantika, da se izgrade obrambeni i sigurnosni kapaciteti i pojača otpornost zemalja na istoku i jugu kroz niz konkretnih projekata. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se