Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija iz Palestine

'Rezultati izbora pokapaju mirovni proces'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinske vlasti ubrzat će svoj proces progona Izraela pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) nakon rezultata izraelskih izbora koji pokapaju mirovni proces, izjavio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat, prenose agencije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastavit će novu vladu i "upravo je rekao da je protiv palestinske države", kazao je Erekat.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Poručio premijer Nastavak sukoba u Izraelu: "Druge zemlje moraju razumjeti da se ne može s jedne strane podupirati eliminacija Hamasa, a s druge strane pozivati na kraj rata" Izraelski vojnici kod granice s Gazom Iz minute u minutu FOTO Šef UN-a: "Gaza postaje groblje za djecu", Izraelska vojska: "Ulazimo u grad u roku od 48 sati"

"Sasvim je jasno da u Izraelu nema partnera za mirovni proces", istaknuo je. "Sada je jasno da izraelsko društvo zagovara pokapanje mirovnog procesa, pokapanje rješenja o dvije države kao i nastavak izgradnje naselja."

Erekat je rekao da izborni rezultati opravdavaju palestinsku diplomatsku strategiju da se pridruži ICC-u i drugim međunarodnim ugovorima i organizacijama. "Međunarodna zajednica i posebice SAD sada se trebaju prestati ponašati prema Izraelu kao prema državi koja je iznad zakona", kazao je Erekat za radio Glas Palestine.

Oglasio se i dužnosnik Hamasa u Pojasu Gaze Ismail Radvan koji je rekao da palestinski predsjednik Mahmud Abas treba odustati od pregovora s Izraelom nakon izraelskih izbora, prenosi dpa.

Izrael će se zidom ograditi i od susjeda s istoka?

"Rezultati bi trebali biti dovoljni da uvjere palestinske vlasti i Fatah da zaboravi na održavanje apsurdnih pregovora", kazao je on.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu premoćno je pobijedio na parlamentarnim izborima održanima u utorak, objavilo je izborno povjerenstvo nakon što su prebrojani gotovo svi glasački listići.

Netanyahuov desničarski Likud osvojio je 30 mjesta u 120-članom parlamentu Knessetu, dok je njegov glavni suparnik Cionistički savez lijevog centra osvojio 24 mjesta, objavili su izraelski mediji nakon prebrojanih 99,5 posto listića.

Netanyahu je izbore dobio zahvaljujući radikalnoj desničarskoj kampanji koju je vodio zadnjih dana uoči izbora i kojom je, obećanjem da će nastaviti sa židovskim naseljavanjem i da neće dopustiti uspostavu palestinske države, u posljednji trenutak privukao glasove nacionalističkih birača, ocjenjuju analitičari. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene