Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa bez izručenja

Erdogan će razmotriti finsku kandidaturu za NATO, za Švedsku ima poruku: "Želite li ući u NATO, morate nam predati te teroriste"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan natuknuo je u nedjelju da će Turska možda odobriti kandidaturu Finske za članstvo u NATO-u, ali da to neće učiniti za Švedsku.

"Ako treba, možemo poslati drukčiju poruku u vezi s Finskom. Švedska će biti u nevjerici kada pošaljemo drukčiju poruku o Finskoj", rekao je turski predsjednik Erdogan odgovarajući na pitanje o kandidaturi dviju nordijskih zemalja za članstvo u NATO-u, u prigodi susreta s mladima na televiziji.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan (Foto: AFP) ERDOGAN POPUSTIO Turska odustala od blokade Švedske i Finske, NATO savez dobit će dvije nove članice Slika nije dostupna udarac NATO ekspanziji Turska zaustavila pristupne pregovore za proširenje Sjevernoatlantskog saveza

Ankara je tako prvi put dala do znanja da je o finskoj kandidaturi spremna razgovarati odvojeno od švedske. Turska je do daljnjeg odgodila trilateralni sastanak sa Švedskom i s Finskom zakazan za veljaču, nakon prosvjeda tijekom vikenda u Stockholmu na kojem je spaljen Kuran, što je Ankara osudila.

Erdogan je u ponedjeljak najavio da Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO pošto je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu. Ne spominjući taj izgred, turski predsjednik je ponovio svoje zamjerke Švedskoj u vezi s turskim zahtjevima za izručenje.

"Rekli smo im: 'Želite li ući u NATO, morate nam predati te teroriste'. Dali smo im popis s imenima 120 ljudi (...) Ali oni su nam se narugali rekavši da su izmijenili Ustav", rekao je.

Ankara i još nekoliko glavnih gradova muslimanskog svijeta oštro su prosvjedovali pošto je protuislamski krajnji desničar prošlog tjedna spalio Kuran blizu turskog veleposlanstva u Švedskoj. Stockholm je izrazio žaljenje zbog tog "krajnje nepristojnog" čina te izrazio "solidarnost" s muslimanima, istaknuvši da švedski Ustav zabranjuje takve postupke, što ipak nije stišalo turski gnjev.

Švedska i susjedna Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Svih 30 članica NATO-a mora ratificirati švedsko članstvo u NATO-u, a to do sada nisu učinile samo Turska i Mađarska.

Turska optužuje Švedsku za podupiranje skupina koje smatra terorističkima - Kurdistanske radničke partije i organizacije Fethullaha Gulena koju smatra odgovornom za neuspjeli vojni puč iz 2016. Ankara zahtijeva od Švedske izručenje niza ljudi.

Tenzije između Stockholma i Ankare posebno su porasle dva tjedna nakon prosvjeda na kojem je za noge obješen lutak s likom Erdogana u Stockholmu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene