Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži prekid blokade Gaze

Erdogan: Izrael je počinio krvavi pokolj i mora odgovarati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael da je dan prije počinio 'krvavi pokolj' u napadu na humanitarni konvoj za Pojas Gaze.

'Najoštrije osuđujem taj krvavi pokolj' koji je počinio Izrael, rekao je u parlamentu i zatražio da se ta zemlja 'bezuvjetno kazni' za napad. 'To je drzak i neodgovoran napad koji gazi sve ljudske vrijednosti i bezuvjetno mora biti kažnjen', istaknuo je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nižu se kritike Istražni odbor potvrdio: Netanyahu je kriv za smrt nekoliko desetaka hodočasnika Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa"

U veoma oštru govoru protiv izraelske države, koji su zastupnici više puta popratili pljeskom, Erdogan je upozorio da 'nitko ne smije iskušavati tursku strpljivost'.

Turska je uputila zahtjev Izraelu da isplati odštetu obiteljima žrtava ubijenih i ranjenih u napadu izraelskih vojnika na brodovlje koje je prevozilo aktiviste i humanitarnu pomoć za Pojas Gaze.'"Izraelska akcija bila je neopravdana' i 'teška je povreda međunarodnog zakona', rekao je u Ženevi Ahmet Uzumcu, turski izaslanik koji je sudjelovao na izvanrednoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a posvećenoj tom izgredu.

'Obiteljima poginulih i ranjenih mora se naknaditi šteta', dodao je, zatraživši od vijeća da 'uspostavi neovisno međunarodno povjerenstvo' koje će istražiti okolnosti izgreda. Pretpostavlja se da su većina poginulih i ranjenih turski državljani.

>> Rusija i EU traže 'napristranu istragu' o vojnoj akciji Izraela

>> 'Izraelska akcija jednaka je piratstvu i banditizmu'

>> VIDEO: Šire se prosvjedi, Turska prozvala Izrael za terorizam

'Međunarodna zajednica mora reći 'ne' izraelskim napadima', kazao je premijer koji je Izrael pozvao da odmah prekine 'neljudsku' blokadu Gaze, a izraelski narod da preispita postupke svoje vlade. Dodao je da Izrael 'ne može jamčiti vlastitu sigurnost navuče li na sebe mržnju cijeloga svijeta'.

Propalestinski aktivisti poslali novi brod u Gazu

Propalestinski aktivisti izjavili su da su poslali još jedan brod kako bi pokušali probiti izraelsku blokadu Gaze, a Izrael je suočen s prosvjedima u inozemstvu i pitanjima u zemlji o napadu na konvoj pomoći u međunarodnim vodama u kojemu je poginulo devet osoba, javljaju svjetske novinske agencije.

'MV Rachel Corrie', negdašnji trgovački brod koji su kupili propalestinski aktivisti i nazvali ga po Amerikanki ubijenoj u Pojasu Gaze 2003., isplovio je u ponedjeljak s Malte, izjavili su organizatori. Na njemu je 15 aktivista, među kojima je i sjevernoirski dobitnik Nobelove nagrade za mir Mairead Corrigan-Maguire te bivši visoki diplomat UN-a Denis Halliday.

'Mi smo inicijativa za probijanje izraelske blokade 1,5 milijuna ljudi u Gazi. Naša se misija nije promijenila i ovo neće biti posljednje brodovlje', izjavila je aktivistica Pokreta za slobodnu Gazu Greta Berlin sa sjedištem u Cipru.

Izrael prijeti blokadom broda

Jedan izraelski pomorski časnik, čiji identitet nije naveden, izjavio je za izraelski vojni radio da je njegova postrojba spremna blokirati brod.  Rekao je da će biti provedena profesionalna istraga vezana uz okolnosti napada u ponedjeljak u kojemu je njegova postrojba ubila devet aktivista na turskom brodu.

'Također ćemo biti spremni za 'Rachel Corrie'', dodao je. 'Rachel Corrie' prevozi medicinsku opremu, invalidska kolica, školske potrepštine i cement - materijal koji je Izrael zabranio u Gazi, rekli su organizatori.

Vojni radio je izvijestio da će brod stići do voda Gaze do srijede, ali je Berlin rekla da neće doći do početka idućeg tjedna.

'Vjerojatno nećemo poslati brod do ponedjeljka ili utorka', izjavila je. Po njezinim riječima, još je jedan brod na putu prema Gazi, a krenuo je iz Italije.

Rusija i Europska unija zajedno su zatražile nepristranu istragu o izraelskoj vojnoj akciji protiv humanitarnog konvoja za Gazu te su pozvale na otvaranje graničnih prijelaza prema Pojasu Gaze za slobodni protok pomoći, dobara i ljudi. Time su se pridružile istovjetnom zahtjevu Vijeća sigurnosti UN-a.

Lieberman: UN-ova rezolucija neprihvatljiva

Rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti o osudi Izraela zbog napada na humanitarni konvoj koji je plovio u Pojas Gaze 'neprihvatljiva je i ne promiče mir i stabilnost na Bliskom istoku', istaknuo je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

U priopćenju koje je objavio ministrov ured navodi se i da je Lieberman u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Banom Ki-moonom osudio 'licemjerje i dvostruka mjerila međunarodne zajednice prema Izraelu'.

Lieberman je rekao glavnom tajniku UN-a da međunarodna zajednica nijemo promatra 'različite izgrede u Tajlandu, Afganistanu, Pakistanu, Iraku i Indiji u kojima je u zadnjih mjesec dana ubijeno 500 ljudi', a 'osuđuje Izrael zbog obrambene akcije'. Rekao je i da izraelske snage, koje su se na brodu sukobile s aktivistima, imaju 'temeljno pravo' na samoobranu od skupina koje su uporabile palice, metalne šipke i noževe.

Ban Ki-moon: Abas je voljan nastaviti neizravne pregovore

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas rekao je da je voljan nastaviti neizravne pregovore s izraelskom vladom, prenio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Ban, koji boravi u posjetu Ugandi, izjavio je da je telefonski razgovarao s palestinskim čelnikom i da ga je 'ohrabrila' njegova spremnost za nastavak tih pregovora započetih 9. svibnja pod pokroviteljstvom SAD-a. 'Bio sam ohrabren čuvši predsjednikovu izjavu da će nastaviti pregovore unatoč tragediji', rekao je glavni tajnik UN-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene