Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Kongu

Epidemija ebole širi se velikom brzinom: Smrtnost raste, broj zaraženih sve veći

Gotovo 100 djece preminulo od ebole (Foto: AFP)
Gotovo 100 djece preminulo od ebole (Foto: AFP) Foto: AFP
Gotovo 100 djece umrlo je zbog izbijanja epidemije ebole u Demokratskoj Republici Kongo tijekom prošle godine – a kriza postaje sve gora. Broj novih slučajeva obolijevanja udvostručio se proteklog mjeseca.

Od izbijanja epidemije u kolovozu 2018., ukupno 97 djece umrlo je zbog zaraze tom opakom bolešću. Njih 65 bilo je mlađe od 5 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija preminula Makedonka 27-godišnjakinja umrla osam dana nakon zaraze, traže s kim je bila u kontaktu: Izdano upozorenje za sve turiste Slika nije dostupna Reklamni trik? Treći dan opće izolacije od ebole u Sijera Leoneu prolazi uz kritike

Broj novih slučajeva vrhunac je dosegao u siječnju 2019., kada se broj zaraženih udvostručio s 20 na 40 tjedno, javlja Save the Children organizacija. Samo u posljednja tri tjedna siječnja zabilježeno je 120 novih slučajeva, javlja CNN.

Druga najsmrtonosnija epidemija u povijesti 

Ebola, zarazna bolest koja uzrokuje groznicu, jaku glavobolju, a u nekim slučajevima i krvarenje u mozgu, ubija gotovo polovicu svih zaraženih. Stopa smrtnosti kod zaraze ebolom trenutačno iznosi 60 posto.

Epidemija koja sada vlada u Kongu druga je najsmrtonosnija u povijesti, gora od nje bila je jedino epidemija u Zapadnoj Africi 2014. godine, kada je od bolesti umrlo 11.000 ljudi.

Od kolovoza 2018. u Kongu je zabilježeno čak 806 slučajeva ebole, priopćilo je u subotu kongoansko ministarstvo zdravstva. Od tih 806 slučajeva, 745 osoba sigurno je oboljelo od ebole, a za ostalih 61 sumnja se da su zaraženi tim virusom. 505 slučajeva završilo je smrću.

„Nalazimo se na raskrižju. Ako ne poduzmemo hitne korake kako bismo spriječili širenje bolesti, epidemija bi mogla potrajati još šest mjeseci , ako ne i godinu dana“, rekla je Heather Kerr, direktorica organizacije Save the Children.

„Najvažnije je podići svijest o tome da je ebola stvaran problem koji se mora hitno rješavati. Medicinsko osoblje dobiva prijetnje jer lokalno stanovništvo misli da su oni ti koji šire zarazu na domoroce“, dodala je.

Napori da se zaustavi širenje virusa dodatno su otežani zbog nasilja i sukoba koji bukte na istoku zemlje.

Agencija UN-a za javno zdravstvo procjenjuje da više od milijun izbjeglica i raseljenih osoba luta kroz pokrajine Sjevernu Kivu i Ituri, a takvo neorganizirano kretanje dodatno povećava rizik od širenja virusa u za sada nezaražene krajeve države. Te dvije pokrajine najgušće su naseljene i k tome graniče s tri okolne države – Ugandom, Ruandom i Južnim Sudanom.

Sjeverni Kivu epicentar je epidemije. „Mnoga djeca prepuštena su sama sebi. Roditelji im zbog zaraze završe u bolnici, ili cijeli dan rade u polju. Nekima su roditelji već preminuli od ebole pa se borimo i s alarmantnim povećanjem broja siročadi“, rekla je Marie-Claire Mbombo, dječja pravobraniteljica.

„Djeca koja ostanu sama izložena su povećanom riziku od seksualnog zlostavljanja ili prisilnog rada. Zarađuju za život prodajući kikiriki na cesti“, dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene