Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNIČKI IZBORI U FRANCUSKOJ

Macronu stižu čestitke iz cijelog svijeta: "Sretan sam što su Francuzi izabrali europsku budućnost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedugo nakon objave prvih projekcija rezultata francuskih predsjedničkih izbora, Emmanuelu Macronu počele su stizati čestitke iz cijelog svijeta.

Čelnica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen u nedjelju navečer nakon objave prvih projekcija razgovarala je telefonski s novoizabranim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i čestitala mu na pobjedi, zaželjevši mu uspjeh pred brojnim izazovima.

Pročitajte i ovo Migranti Francuska Olakšanje za predsjednika Francuski ustavni sud odbacio velik dio mjera zakona o imigraciji: 32 odbačene zbog proceduralnih razloga Slika nije dostupna IVANA PETROVIĆ IZ PARIZA Macron ili Le Pen: Zbog ovoga su važni francuski predsjednički izbori

Izvori bliski Macronu kažu da su on i Le Pen "kratko i srdačno" razgovarali. Marine Le Pen rekla je da su Francuzi izabrali kontinuitet, a rezultat svoje stranke pozdravila je kao "povijesni".

Nacionalna fronta je "prva oporbena snaga", rekla je Le Pen u kratkoj izjavi.

Macron je, kako su pokazale prve procjene, pobijedio s oko 65 posto naspram 35 posto koliko je dobila Le Pen.

"Bit ću na čelu bitke" na parlamentarnim izborima 11. i 18. lipnja, najavila je Le Pen.

Čestitao i Hollande

Francuski predsjednik na odlasku Francois Hollande uputio je u nedjelju navečer srdačne čestitke svom budućem nasljedniku i bivšem ministru gospodarstva Emmanuelu Macronu na velikoj pobjedi u utrci s kandidatkinjom krajnje desnice Marine Le Pen, priopćila je Elizejska palača.

"Nazvao sam večeras Emmanuela Macrona i uputio mu srdačne čestitke na izboru za predsjednika Republike", rekao je predsjednik na odlasku, navodi se u priopćenju iz predsjedničke palače.

Trump: Jedva čekam surađivati s njim

I američki predsjednik Donald Trump čestitao je u Macronu na "velikoj pobjedi" na francuskim predsjedničkim izborima.

"Čestitke Emmanuelu Macronu na današnjoj velikoj pobjedi u izboru za novog francuskog predsjednika", napisao je na Twitteru republikanski predsjednik. "Jedva čekam surađivati s njim!", poručio je.

Bijela kuća poručila je kako želi surađivati s novim predsjednikom i nastaviti "usku suradnju s francuskom vladom".

Prve čestitke stigle iz Njemačke, Velike Britanije i Europske unije

Ubrzo nakon objave prvih procjena po kojima je Macron pobijedio, prve čestitke stigle su mu iz Njemačke, Velike Britanije i Europske unije, javile su u nedjelju navečer agencije.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert čestitao je Macronu na Twitteru istaknuvši da je "vaša pobjeda pobjeda snažne ujedinjene Europe i francusko-njemačkog prijateljstva".

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izrazio je zadovoljstvo zbog Macronove pobjede ocijenivši da će Francuska tako ostati "u srcu Europe".

"Francuska je bila, jest i bit će u srcu Europe" nakon uspjeha kandidata centra u natjecanju s kandidatkinjom Nacionalne fronte (krajnja desnica) Marine Le Pen, poručio je socijaldemokratski čelnik putem Twittera.

Jena-Claude Juncker: Francuzi su izabrali europsku budućnost

Glasnogovornik britanske premijerke Therese May uputio je "srdačne čestitke" Emmanuelu Macronu.

Francuzi su izabrali "europsku budućnost", istaknuo je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u čestitci Macronu na Twitteru.

"Sretan što su Francuzi izabrali europsku budućnost", objavio je Juncker na društvenoj mreži, a predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk izrazio je zadovoljstvo što su se Francuzi odlučili za "Slobodu, jednakost i bratstvo". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene