Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Francuskoj

Emmanuel Macron novi je francuski predsjednik: "Borit ću se protiv podjela koje nas potkopavaju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centrist Emmanuel Macron novi je francuski predsjednik, pokazale su izlazne ankete objavljene u nedjelju.

Novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je u nedjelju navečer da će se boriti protiv podjela koje "potkopavaju" Francusku, naglasivši da se za njegovu zemlju otvara nova stranica.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Iz minute u minutu Nakon odgovora DP-a na poziv u koaliciju oglasio se i Grmoja: "Pokažite da niste ispostava HDZ-a" Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti"

"Borit ću se protiv podjela koje nas potkopavaju", rekao je Macron iz svojeg izbornog stožera, kazavši da je čuo "ljutnju, zebnju i sumnje" Francuza.

Naglasio je da će raditi na "ponovnoj izgradnji veza između Europe i ljudi koji ju čine, između Europe i njezinih građana".

Za Francusku se "otvara nova stranica, stranica ponovo pronađene nade i povjerenja", rekao je Macron.

"Hajdemo voljeti Francusku", poručio je.

Macron je nadmoćno pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora Marine Le Pen, kandidatkinju Nacionalne fronte.

Nakon govora iz svog izbornog stožera, Macron bi sa svojim suradnicima trebao proslaviti pobjedu ispred muzeja Louvre.

Na velikom platou ispred muzeja okupilo se više tisuća osoba kako bi pozdravili pobjedu svog kandidata.

Pristaše Le Pen, njih oko tisuću, okupilo se u jednom restoranu u šumi Vincennes, nedaleko Pariza.

Desetak medija nije dobilo dopuštenje da uđe na njezinu izbornu večer.

Izlazne ankete: Emmanuel Macron novi je francuski predsjednik

Centrist Emmanuel Macron izabran je u nedjelju u drugom krugu za novog predsjednika Francuske, pobijedivši uvjerljivo Marine Le Pen, ekstremno desnu političarku koja je prijetila izvući Francusku iz Europske unije, pokazale su prve projekcije.

Odmah po zatvaranju birališta u 20,00 sati, prve projekcije pokazale su da je Macron dobio oko 65 posto glasova a čelnica Nacionalne fronte oko 35 posto, što je veća razlika nego su bilježile predizborne ankete.

Emmanuel Macron (39) bivši bankar koji je bio i dvije godine ministar gospodarstva, postat će najmlađi predsjednik u povijesti Francuske od Napoleona.

Bit će to veliko olakšanje, ocjenjuje Reuters, za zemlje Europske unije koje su strahovale od još jednog populističkog naleta, nakon Brexita i pobjede Donalda Trumpa u SAD-u.

Unatoč uvjerljivoj pobjedi, radi se o rekordnom rezultatu za Nacionalnu frontu, protuimigrantsku, protuglobalizacijsku i protueuropsku stranku.

Rezultat Le Pen (48) vjerojatno će u konačnici biti i dvostruko bolji nego onaj njezina oca, Jean-Marie Le Pena, koji je ostvario 2002. kada ga je u drugom krugu izbora pobijedio Jacques Chirac.

Emmanuel Macron - najmlađi francuski lider poslije Napoleona

Emmanuel Marcon, 39-godišnji bivši bankar iz Amiensa, pobjedom na predsjedničkim izborima u nedjelju postao je najmlađi šef francuske države od Napoleona.

Macron je socijalni liberal, protržišno i proeuropski orijentiran i nudi viziju osnažene, kompetitivne francuske ekonomije, otvorene svijetu.

Za sebe kaže da nije ni lijevo niti desno, a dužnost u Elizejskoj palači osvojio je usprotivivši se političkoj eliti iako je i sam iz nje potekao.

Kada je 2012. odlučio svoje vještine investicijskog bankara upotrijebiti u političkoj areni i postati savjetnik predsjedniku Francoisu Hollandeu, činilo se da je Macronu suđen vrtoglavi uspon u redove tradicionalnog establišmenta.

Ali nakon samo dvije godine ministarskog staža (2014.-2016.) napušta Socijalističku stranku, osniva svoj pokret En Marche! (Naprijed!) i kao politički autsajder, neovisni kandidat centra kreće u predsjedničku utrku, odašiljajući pritom snažne poruke protiv elite kojoj je pripadao.

Macron dosad nije bio izabran niti na jednu političku dužnost i na početku kampanje protivnici su ga ismijavali. "Siguran sam da francuski narod neće svoju sudbinu staviti u ruke čovjeka bez iskustva, koji dosad nije pokazao ništa", govorio je tada Francois Fillon.

Macronov meteorski uspon mnogi pripisuju čežnjom za svježim licem u kombinaciji s neočekivanim slomom njegovih uvaženih protivnika.

Osjećajući nezadovoljstvo 'statusom quo u zemlji', najavio je da će protresti establišment, iako je i sam pohađao prestižne francuske škole, basnoslovno zarađivao kao Rothschildov bankar i bio Hollandeov ministar gospodarstva.

"Francuska je blokirana zbog tendencije njezine elite da služi samoj sebi", rekao je pristašama na skupu u Pauu. "A ja to znam jer sam bio njezin dio".

Strah pobijedio optimizmom

Macron je diplomirao na elitnom pariškom institutu političkih znanosti, a zatim magistrirao filozofiju. Školovanje je nastavio na Ecole Nationale d'Administration (ENA, Nacionalna škola za administraciju) na kojoj se obučavaju vodeći francuski birokrati.

U ministarstvu gospodarstva je četiri godine radio kao inspektor (2004.-2008.), a potom iduće četiri proveo u Rothschildovoj banci.

Još kao ministar počeo je kritizirati 'svete krave' francuskog socijalnog modela, poput 35-satnog radnog tjedna, doživotnog zapošljavanja u javnim službama i prestrogu zaštitu radnika od otkaza.

Takve su ga poruke tijekom kampanje pretvorile u najpopularnijeg francuskog političara, što je golem uspjeh za bivšeg bankara u zemlji u kojoj mnogi preziru svijet visokih financija.

Tvrdi da mu je ambicija premostiti tradicionalnu podjelu na lijevo i desno koja predugo dominira francuskom politikom.

Kada je u kolovozu prošle godine osnovao vlastiti pokret mnogi su ga analitičari smatrali zvijezdom kratkog sjaja.

Macronu je, međutim, u kampanji išlo na ruku to što su socijalisti u rasulu te što je istodobno konzervativna uzdanica Francois Fillon trpjela žestoke kritike zbog upletenosti u financijski skandal.

Tu je poziciju potom učvrstio gradeći široku potporu u biračkom tijelu i slijeva i zdesna. Širio je optimizam ondje gdje je kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen širila strah. On je gorljivi proeuropejac i misli da Francuska treba pridobiti Njemačku u stvaranju socijalno osjetljivije Europske unije.

Obećava ulaganje u naobrazbu mladih i nezaposlenih te tranziciju na čistu energiju.

Macron je u braku s Brigitte Trogneux koja mu je bila učiteljica u srednjoj školi i poznaje je od svoje šesnaeste godine. Vezu su počeli kad je on postao punoljetan. S obzirom na dobnu razliku od 24 godine, njihov je brak bio privlačna i intenzivno praćena tema 'glossy' časopisa.

Marine Le Pen čestitala Macronu

Čelnica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen u nedjelju navečer nakon objave prvih projekcija razgovarala je telefonski s novoizabranim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i čestitala mu na pobjedi, zaželjevši mu uspjeh pred brojnim izazovima.

Izvori bliski Macronu kažu da su on i Le Pen "kratko i srdačno" razgovarali.

Marine Le Pen rekla je da su Francuzi izabrali kontinuitet, a rezultat svoje stranke pozdravila je kao "povijesni".

Nacionalna fronta je "prva oporbena snaga", rekla je Le Pen u kratkoj izjavi.

Macron je, kako su pokazale prve procjene, pobijedio s oko 65 posto naspram 35 posto koliko je dobila Le Pen.

"Bit ću na čelu bitke" na parlamentarnim izborima 11. i 18. lipnja, najavila je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene