Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Specijalne trupe

Elitni britanski SAS sa džihadistima se obračunava s lakoćom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Elitne britanske vojne trupe SAS koje su djelovale u Zaljevskom ratu, sada djeluju protiv ISIS-a, piše britanski tabloid.

Britanske trupe SAS-a naoružane snajperima i strojnicama ubile su najmanje 200 islamista u seriji smrtonosnih napada u proteklih godinu dana, piše Express.co.uk.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more"

SAS osim toga sudjeluje u obučavanju gerila jedinica Pešmerga, Kurda koji se bore u Iraku protiv ISIS-a.

U jednom od najefektivnijih napada britanske specijalne snage uništile su konvoj 20 vozila koji su prevozili gorivo, ubivši pri tom 20 džihadista. Napadi SAS-a imaju namjeru umanjiti borbenu sposobnost ISIS-a prije proljetne ofenzive koju će navodno s 20.000 vojnika poduzeti irački i kurdski vojnici sljedeće godine, a Velika Britanija sudjeluje u obučavanju snaga.

SAMO PROBLEMI 'Neka Putin bombardira teroriste, brzo će ga to iscrpiti'

SAS je također obavljao prikrivene operacije s SAD-om pod Združenom Specijalnim Zapovjedništvom Operacijama, smještenog u iračkom glavnom gradu Bagdadu. Stariji vojni izvori kažu da su napadi imali veliki utjecaj na terorističku grupu, objavio je tabloid.

'SAS-ovi snajperisti ubili su desetke srednjerangiranih i starijih zapovjednika ISIS-a. To je imalo veliki negativni psihološki utjecaj na teroriste', rekao je vojni izvor za Daily Star.

Zasjeda na konvoj terorista zbog kojeg su ostali bez tisuća galona goriva, dogodio se početkom ljeta. Konvoj je primijetio američki špijunski avion koji je letio na iračko sirijskoj granici tijekom rutinske misije nadzora prostora.

Koordinate konvoja proslijeđene su SAS ophodnji koja se nalazila nekoliko kilometara od konvoja. Ubrzo je tim od 16 osoba napravio zasjedu i sačekalo konvoj, a sve je iz zraka pratio američki dron Predator.

Prvo je snajperom ubijen vozač na početku konvoja što je zaustavilo sva vozila. Potom su ostali pripadnici SAS-a otvorili vatru iz automatskog oružja i ubili nekoliko boraca koji su iskočili s kamiona.

Dok se odvijala borba, jedan od pripadnika SAS-a s protutenkovskom raketom uništio je cisternu koja je prevozila tisuće galona goriva, eksplodirala je pri čemu su zapaljena i ostala vozila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene