Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toplinski val u SAD-u

Liječnici pacijente drže u vrećama za leševe punim leda

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Veći dio južnog dijela SAD-a pod neumoljivim je toplinskim valom. Više od 90 milijuna Amerikanaca danima živi na nesnosnim vrućinama. Brojni su zbog posljedica toplinskog udara stigli u bolnicu.

Američki gradovi ruše rekorde zabilježenih temperatura, Phoenix već 19. dan zaredom mjeri temperaturu višu od 43 stupnja. Dužnosnici navode kako se brojni građani javljaju s posljedicama boravka na visokim temperaturama.

Kako bi što prije ohladili one najugroženije, bolnice su pribjegle nesvakidašnjem rješenju - pacijente hlade u vrećama za leševe napunjene ledom.

Dugotrajan boravak na visokoj temperaturi može dovesti do iscrpljenosti, vrtoglavice, nesvjestice i glavobolje, dok krvni tlak pada.

U Phoenixu je preminulo 12 osoba od posljedica prekomjernog boravka na vrućinama.

Problem veći od korone

Liječnici u medicinskom centru Valleywise Health navode da je problem toplinskih udara nadmašio mogućnosti zdravstvenog sustava.

"Bolnica nije bila ovoliko preopterećena od vrhunaca pandemije COVID-a", rekao je liječnik hitne pomoći Frank LoVecchio. Liječnici hitne pomoći stavljaju pacijente u vreće za tijelo napunjene ledom da ih ohlade, piše BBC.

Njegov kolega Geoff Comp pomogao je u razvoju protokola za spašavanje života u novonastalim uvjetima.

Vreće za leševe

Kaže da su vreće za leševe "idealne za liječenje žrtava toplinskog udara" jer mogu rashladiti osobu dvostruko brže od tradicionalnih metoda.

Pacijenti su uronjeni u vodootporne vreće napunjene ledom, a liječnici imaju dovoljno mjesta da izvedu potrebne postupke.

U Las Vegasu visoke su temperature zaprepastile čak i veterane hitnih službi. Bolničar iz Las Vegasa David Schilling procjenjuje da su pozivi hitnim službama porasli za 40 posto i dolaze uglavnom od turista koji se još nisu aklimatizirali na grad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene