Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ušteda energije

U Švedskoj uveli grijanje na ljudske ostatke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osoblje jednog krematorija u gradu na zapadu Švedske došlo je na neobičnu ideju nakon što je inspekcija za okoliš zaključila kako zdanje ispušta previše dima u zrak. Inspektori su dali odredbu da krematorij mora kupiti nove peći radi usklađenja s osnovnim ekološkim normama.

'Tijekom rasprave o tome kako zadovoljiti sve te ekološke standarde, počeli smo razmišljati o energiji koju krematorij proizvodi i kako bi je nekako mogli iskoristiti umjesto da sve ode u zrak', kaže Lennart Andersson, direktor lokalnog groblja u gradiću Halmstadu gdje se krematorij nalazi. 'Za početak ćemo grijati samo objekte naše kompanije, no nadam se da ćemo se u budućnosti moći priključiti i na gradsku mrežu'.

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima Vukovar: Neosvjetljeni vodotoranj Građani odlučili Par nepar javna rasvjeta: Vukovar ima novi model uštede na računima za struju, no nisu svi zadovoljni

Taj plan omogućit će krematoriju i uštedu novca. Ne samo da će smanjiti troškove grijanja, nego će uštedjeti i na hlađenju dima prije nego ga ispuste u zrak.

Naime, kada se tijelo kremira, oslobađaju se toksični materijali. Npr. zubne plombe na visokim temperaturama oslobađaju živu. Kako bi pročistili toksične spojeve prije nego ih ispuste u atmosferu, krematorij mora ohladiti dim s 1000 na 150 stupnjeva. No kada se energija bude usmjeravala u gradsku mrežu, dim će već biti bliže željenoj temperaturi, stoga će krematorij trošiti manje na materijale za hlađenje poput vode.

Plan je, kaže Andersson, dobio zeleno svijetlo od gradskih vlasti. 'Naravno da će biti etičkih i moralnih pitanja vezano za našu ideju, no ona je prije svega bazirana na ekološkoj osnovi i uštedi energije', objašnjava.

Ako se nov način grijanja pokaže uspješnim unutar objekata krematorija, gradske vlasti nadaju se razvijanju mreže za novi izvor energije do 2010.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene