Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izobrazba žena

Egiptu, Nepalu, Njemačkoj i Zelenortskim otocima nagrada za opismenjavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri inovativna projekta iz Egipta, Nepala, Njemačke i sa Zelenortskih otoka dobitnici su UNESCO-ovih nagrada za Svjetski dan pismenosti, 8. rujna, koji je 2010. posvećen izobrazbi žena jer one čine dvije trećine od gotovo 800 milijuna nepismenih u svijetu.

'Ulaganje u opismenjavanje žena donosi vrlo visoku dobit: poboljšava životni standard, zdravlje majke i djeteta te pomaže pristup obrazovanju za djevojčice', poručila je glavna tajnica UNESCO-a Irina Bokova u povodu Međunarodnog dana pismenosti kojemu je ovogodišnja tema 'Pismenost i jačanje žene'. Od 67,4 milijuna djece u svijetu koja nisu obuhvaćena školovanjem, djevojčice čine većinu, a u odrasloj populaciji dvije trećine nepismenih su žene.

Pročitajte i ovo A1 Lappsus - Aplikacija kojom učite, ali i dobivate više megabajta Pretoči znanje u dodatni promet Nikad dosta interneta! Aplikacija uz koju učite, ali i dobivate više megabajta Slika nije dostupna Će mo ili ćemo? Kosor Bernardiću održala malu lekciju iz pismenosti nakon tvita o - obrazovanju

Osim nagrada, koje UN-ova organizacija tradicionalno dodjeljuje, središnji događaj u srijedu u UNESCO-vu sjedištu u Parizu je predstavljanje mreže znanja i inovacija za opismenjavanje (KINL, Knowledge and Innovations Network for Literacy). Projekt, ostvaren uz potporu zaklade Verizon i Microsofta od 1. studenoga postat će virtualno radno mjesto na kojem će znanstvenici i nastavnici surađivati, razmjenjivati znanje i iskustva.

Nepismenost sa 60 pala na 20 posto

Jedna od dviju nagrada kralja Sejonga, koje dodjeljuje Republika Koreja, odlazi na Zelenortske otoke za projekt opismenjavanja odraslih, napose žena. U toj afričkoj državici stopa nepismenosti pala je sa 60 na 20 posto od 1974. do 2005., i nastavlja padati. Južnokorejsku nagradu prima i državni institut za obrazovanje nastavnika i školski razvoj iz Hamburga za projekt obiteljske izobrazbe, osmišljen za useljeničke obitelji. Roditelji sudjeluju u izobrazbi djece te pritom i sami uče.

>> 'Pismenost ima puno veći značaj od čitanja i pisanja'

Dvije Konfucijeve nagrade dodjeljuje kineska vlada. Prva odlazi u egipatski okrug Ismailija za program izobrazbe djevojaka. Drugom se odaje priznanje neformalnom obrazovnom centru u Nepalu za izvanredne rezultate u edukaciji na temu okoliša, materinstva i skrbi za djecu te obrazovanju žena. Nagradu kralja Sejonga za pismenost utemeljena je 1989. zahvaljujući doprinosu vlade Repulike Koreje, a Konfucijevu financira od 2005. Narodna Republika Kina. Obje donose dobitniku 20.000 dolara.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene