Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'On nije terorist, on je idiot'

BIZARNA OTMICA ZRAKOPLOVA Nakon višesatne drame otmičar se predao vlastima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Višesatna drama na Cipru završila je predajom otmičara vlastima. Slijedi ispitivanje nakon kojeg bi trebali biti poznati motivi otmice.

15.33 - Dužnosnici na Cipru rekli su da je navodni samoubilački pojas koji je nosio otmičar bio lažan. To će djelomično objasniti kako je s takvim predmetom uspio ući u zrakoplov, ali postavlja se pitanje je li posada mogla sama utvrditi da je lažan i odmah privesti otmičara.

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion Učionica iz koje su oteta djeca u Kurigi 280 djece oteto u školi Nakon 17 dana oslobođena oteta djeca u Nigeriji: Vlada odbila platiti otkupninu od 690 tisuća dolara

14.55 - I dalje zbunjuju motivi otmice. Egipatski premijer Sherif Ismail rekao je da je u nekim trenucima otmičar tražio susret s predstavnikom EU, a u nekim trenucima tražio je odlazak na drugi aeorodrom, ali nije precizirao destinaciju. Otmičara dužnosnici opisuju kao 'psihološki nestabilnu osobu'.

14.03 - Egipatski premijer rekao je da će ispitati otmičara i dozanti njegove istinske motive.

13.56 - Završena je talačka kriza. Otmičar je s rukama u zraku napustio zrakoplov nakon čega je uhićen. Svi taoci su oslobođeni.

13.45 - Reuters je izvijestio da je i peta osoba viđena kako izlazi iz zrakoplova. Ako su ranija izvješća bila točna, to bi značilo da su u avionu ostale najmanje dvije osobe.

13.33 - Ciparska televizija prikazala je kako se netko, moguće odjeven u uniformu, penje kroz otvoreni prozor kokpita i bježi. Također, prikazane su još tri osobe kako napuštaju avion. Nije poznato znači li to da je talačka kriza završena.

13.26 - Za vrijeme višesatne drame objavljene su brojne nepotvrđene informacije o otmičaru i njegovim motivima. A pojavio se još jedan mogući obrat u priči - da je otmičar službenik u egipatskoj vojci. Ni ova informacija ni potvrđena.

12.32 - Egipatski ministar vanjskih poslova potvrdio je identitet otmičara - tvrdi da se radi o muškarcu imena Seif Eldin Mustafa.

12.29 - Informacije o otmici aviona neprestano se mijenjaju. Guardian je izdvojio neke ključne informacije:

Zrakoplov aviokompanije EgyptAir, Airbus A320 koji je letio iz Aleksandrije u Kairo otet je u utorak ujutro od strane muškarca koji je tvrdio da ima pojas s eksplozivom.

Zrakoplov je preusmjeren u Larnacu na Cipru. Tamo je sletio u jutarnjim satima.

Većini putnika dopušteno je da napuste zrakoplov. Prema tvrdnjama egipatskog ministra Sherifa Fathya u zrakoplovu su otmičar i sedam taoca - pilot, kopilot, članica kabinskog osoblja, sigurnosni časnik i tri putnika. U zrakoplovu je u početku bilo 55 putnika raznih nacionalnosti.

Nije sigurno je li otmičareva tvrdnja da ima samoubilački pojas istinita. Vlasti se ponašaju kao da je.

Otmica je čini se povezana sa ženom za koju se vjeruje da je otmičareva bivša supruga. Ona je navodno stigla u zračnu luku u pratnji djeteta. Vjeruje se da je muškarac bacio pismo iz aviona za navedenu ženu.

Dužnosnik egipatskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da otmičar 'nije terorist, nego idiot'.

Otmičar je prvotno identificiran kao egipatki profesor, međutim spomenuti čovjek je kontaktirao medije i rekao kako je on bio među oslobođenim putnicima te da nije otmičar.

12.22 - Reuters javlja kako je otmičar navodno iznio i političke zahtjeve, odnosno traži oslobađanje neimenovanih zatvorenica u Egiptu. Informacija nije službeno potvrđena.

12.16 - Televizija Siga izvijestila je da je na aerodrom stigla otmičareva bivša supruga u pratnji malog djeteta. Doveli su je iz njezinog rodnog sela Oroklini.

Otmičar je navodno zatražio azil i prevoditelja.

11.51 - Novinare je zanimalo zašto je pilot popustio zahtjevima otmičara koji možda ima lažni pojas s eksplozivom. Dužnosnik je odgovorio da će se to kasnije istraživati, kada krizna situacija završi.

11.32 - Počela je konferencija za medije u Egiptu. Neimenovani dužnosnik potvrdio je otmicu zrakoplova od strane čovjeka koji je tvrdio da ima pojas s eksplozivom te zatražio da avion sleti u Tursku ili na Cipar.

Na letu je bilo 55 putnika različitih nacionalnosti. Još nije potvrđeno jesu li omtičarove tvdnje da ima pojas s eksplozivom istinite.

U avionu je u ovom trenutku sedam osoba - kapetan, kopilot, još jedna članica posade, sigurnosni časnik i tri putnika.

Službenik je rekao i da zahtjevi otmičara ostaju nepoznati (ili ih se ne može javno objaviti).

11.26 - BBC javlja da se muškarac identificiran kao otmičar ( Ibrahim Samaha, profesor veterine) javio rekavši da su izvješča kriva i da je on jedan od oslobođenih putnika.

A putnici u zrakoplovu navodno nisu odmah znali da je u tijeku otmica. Shvatili su tek kada im je posada uzela putovnice i kad im je rečeno da idu na Cipar.

10.56 - Informacije o tome tko je i čime se bavi otmičar također se stalno mijenjaju. Prema posljednjim informacijama, zove se Ibrahim Abdel Tawwab Samaha i profesor je na veterinarskom fakultetu u Aleksandriji.

Oslobođeno je 5 članova posade. Nejasno je koliko je ljudi ostalo u zrakoplovu. Prema nekim podacima čak je 18 putnika još uvijek u avionu iako su mediji ranije javljali kako je otmičar pustio sve putnike osim 4 stranca.

10.38 - Predsjednik Cipra Nikos Anastasiades potvrdio je osobne motive i da iza otmice stoji muškarac koji se želi ujediniti s bivšom suprugom. 'Činimo sve da oslobodimo putnike', rekao je.

Prema nekim izvješćima otmičar je libanonski sveučilišni profesor, a žena koju naziva bivšom suprugom dolazi u zračnu luku kako bi sudjelovala u pregovorima.

10.31 - Dužnosnici u egipatskom ministarstvu vanjskih poslova komentirali su zvješća da otmičar ima osobe motive rekavši da su svjesni objavljenih informacija da otmičar traži azil i razgovor s bivšom ženom.

'On nije terorist, on je idiot. Teroristi su lud, ali nisu glupi. Ovaj tip je', proučili su, prenosi Guardian.

10.23 - Prema informacijama medija na Cipru, čini se da je otmičar oteo zrakoplov iz osobnih, a ne političkih razloga. Na Cipru naime ima bivšu ženu, a prema riječima svjedoka iz zrakoplova je bacio pismo napisano na arapskom, tražeći da ga se dostavi njegovoj bivšoj supruzi. Ove informacije još nisu službeno potvrđene.

10.10 - Bivša supruga na putu je prema aerodromu gdje bi se trebala sresti s otmičarom.

Otmičar egipatskog zrakoplova je student medicine na sveučilištu u Atlanti u SAD-u, rekao je upravitelj aleksandrijeske zračne luke.

9.48 - Jedan od otmičarevih zahtjeva je 'slanje pisma djevojci iz grčkog dijela Cipra', piše Telegraph.

9.36 - Prema posljednjih informacijama u zrakoplovu su ostala četiri putnika i članovi posade.

9.29 - Svi putnici su navodno pušteni iz aviona, osim članova posade i pet stranaca. Među preostalim putnicima su tri Britanca, jedan Talijan i jedan Irac. Egipatska televizija objavila je da se otmičar zove Ibrahim Samaha.

9.24 - Prema pisanju egipatskih medija, u avionu je osam Britanaca i 10 američkih građana.

9.22 - Policija čini sve kako bi identificirala otmičara ili otmičare i saznala motice otmice.

9.20 - Još uvijek nije poznato o koliko se otmičara radi, a u tijeku su pregovori. Egipatske vlasti izvijestile su da je kapetan na letu Amr al-Gamal dojavio kako je jedan od putnika tvrdio da ima eksplozivni pojas i prislio ih da slete na Cipar. Prema podacima ministarstva zdravstva na letu je bio 81 putnik, a poletio je iz zračne luke Borg el-Arab.

Oteti nakon polijetanja

Zrakoplov egipatske aviokompanije  EgyptAir otet je nakon polijetanja iz Aleksandrije. Sletio je u Larnacu na Cipru.

Nije poznato tko je oteo zrakoplov, kao ni razlog otmice aviona. Zračna luka u Larnaci je zatvorena, a drugi letovi se preusmjeravaju.

Prema pisanju portala SigmaLive, otmičar pušta žene i djecu. Zatražio je da se vojska i policija ne približavaju zrakoplovu.

Novinske agencije navode izvore iz aviokompanije i egipatske vlade prema kojima je zrakoplov koji je bio na putu za Kairo otela najmanje jedna naoružana osoba, piše BBC. Otmičar je tražio da zrakoplov sleti na Cipar. Navodno je opasan eksplozivom.

Informacije o broju putnika mijenjaju se iz minute u minutu. Dok dio medija javlja da je na letu bilo 55 putnika i sedam članova posade, drugi prenose da je u avionu 81 putnik.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene