Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjednici na trgu

Egipatska vojska opovrgava da želi ‘očistiti’ Tahrir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatska vojska objavila je da je intervenirala u središtu Kaira, gdje su u posljednja tri dana ubijene 33 osobe, kako bi zaštitila ministarstvo unutarnjih poslova, a ne očistila obližnji trg Tahrir od prosvjednika.

Policija i vojna policija napale su prosvjednike suzavcem i gumenim mecima u nedjelju, drugog dana nasilje koje je izbilo uoči izbora, prvih od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači. Izbori počinju 28. studenoga.

‘Vojska nije krenula na prosvjednike, nego su oni došli pred ministarstvo. Prosvjednici imaju pravo demonstrirati, ali morali smo stati između njih i ministarstva’, rekao je general Said Abas, zamjenik zapovjednika egipatske vojske.

Broj mrtvih u nasilju u međuvremenu je narastao na 33, po podacima kairske mrtvačnice.

Prosvjednici traže odlazak vojske koja je preuzela vlast nakon Mubarakova pada. Slogani su napose bili upereni protiv maršala Huseina Tantavija, čelnika Vrhovnog vijeća oružanih snaga koji je zapravo čelni čovjek u zemlji.

Europska unija je oštro osudila nasilje u Egiptu, a visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u priopćenju je izrazila žaljenje zbog žrtava, pozivajući na mir i suzdržanost. (Hina)

Pročitajte i ovo Video rekonstrukcije piramide izazvao bijes javnosti Burne reakcije Snimka obnove egipatske piramide izazvala bijes javnosti: Zbog spornog videa zaustavljena velika rekonstrukcija Slika nije dostupna Ulični sukobi Opet kaos u Egiptu: Kairom odjekuju eksplozije i pucnjava

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene