Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od stotinu poginulih

VIDEO: Egiptom vladaju kaos i bezakonje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Al Jazeera javlja kako je nakon dvojice sinova, Gamala i Ala, koji su s obiteljima pobjegli u London, isto učinila i supruga predsjednika Mubaraka.

Informacije nisu službeno potvrđene, no Al-Jazeera se poziva na pouzdane izvore. Inače, Hosni Mubarak još uvijek ne želi predati vlast, a spekulira se da je plan brzog bijega, ukoliko se stanje u zemlji po njega još više pogorša, već gotov. Mubarak je jučer mandat sa sastavljanje nove Vlade dao generalu Ahmadu Šafiku, a po prvi je put u svojoj vladavini imenovao je zamjenika, potpredsjednika države. To je Omar Sulejman, šef egipatskih tajnih službi i Mubarakov vjerni suradnik. Prosvjednici kažu da te promjene ništa ne znače ako Mubarak sam ne ode s vlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaos i bezakonje Čile: Vatrogasci gase požar i bore se s pljačkašima Slika nije dostupna Možda bi i prijavili, ali... Snimke razbojnika na stranicama MUP-a, no građani ne znaju za to

Više od 100 poginulih

Egipatska policija tijekom noći uhitila je nekolicinu prosvjednika zbog kršenja policijskog sata koji počinje svaki dan u 16 sati. Stotine turista zapelo je u zračnoj luci u Kairu pokušavajući pobjeći iz zemlje. British Airways i Egypt Air upozorili su svoje putnike na kašnjenja, a neke europske zračne kompanije zbog uvođenja policijskog sata su letove i otkazali.

Najmanje troje prosvjednika ubijeno je jučer u Kairu i njihova mrtva tijelo prenosili su kroz rijeku prosvjednika.Najmanje 102 osobe, od kojih 33 jučer, ubijene su u Egiptu od utorka kada su počeli proturežimski prosvjedi, objavili su u sigurnosni i medicinski izvori, dok se kaos i prosvjedi nastavljaju unatoč policijskom satu.

Dvije mumije ostale bez glave

Nadahnuti tuniskim prosvjedima koji su srušili omrznutog predsjednika, deseci tisuća Egipćana prkosili su i sinoć policijskom satu, petog dana prosvjeda protiv režima.

Pljačkaši su tijekom noći upali u državni muzej i istrgnuli glave dvjema mumijama te oštetili 10 manjih artefakata koje su izbacili iz staklenih vitrina. Ubrzo ih je uhvatila policija. Upravitelj muzeja Zahi Hawass kazao je za AP kako se lopovi nisu dočepali egipatskih antikviteta te da je blago faraona Tutankamona sigurno

Kaos i bezakonje

Opljačkane i razbijene prodavaonice, izgorjeli automobili i razbacane spaljene gume dominiraju ulicama Kaira u nedjelju ujutro, s predsjednikom Hosnijem Mubarakom koji se još drži na vlasti i snagama sigurnosti koje pokušavaju obuzdati pljačkaše. U pet dana dosad nezabilježenih prosvjeda u tridesetogodišnjoj Mubarakovoj vlasti, koji su potresli arapski svijet, više od stotinu ljudi je ubijeno, a ulagači i turisti napustili su zemlju. Mubarak je imenovanjem potpredsjednika ponudio prvu naznaku mogućnosti odstupanja s vlasti, a 80 milijuna stanovnika Egipta nalazi se u procjepu između želje za demokratskim reformama i strahom da će zemljom zavladati kaos i bezakonje.

>> VIDEO: Više od 70 mrtvih, Mubarakovi sinovi pobjegli iz zemlje

Egipćani se sada nadaju da će vojska obnoviti red na ulicama, ali i da istodobno neće pucati na prosvjednike protiv Mubarakove vlasti. Pljačkaške rulje posljednjih su dana harale supermarketima, bankama, draguljarnicama i vladinim zgradama. Lopovi su u zgradi Egipatskog muzeja teško oštetili dvije dragocjene mumije.

Građani protiv pljačkaša

Tijekom noći obični su Egipćani izašli na ulice naoružani palicama, lancima i noževima i čuvali svoje četvrti od pljačkaša. Do jutra su ulice uglavnom opustjele, a tenkovi i oklopna vozila razmješteni su na ključnim punktovima i ispred banaka i glavnih zgrada. Policija, koja se zadnjih dana borila s prosvjednicima, povučena je s ulica.

Subota je dosad bila najkrvaviji dan u prosvjedima. Samo je u gradu Bani Suefu, južno od Kaira, policija ubila 17 prosvjednika. Nedjelja je normalan radni dan u Egiptu, ali je bankama i burzama naređeno da ostanu zatvorene. (T.Š./J.G./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene