Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera prisluškivanje

Edwardu Snowdenu još uvijek ni traga, Rusija spremna razmotriti davanje azila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Edwarda Snowdena, kojega neki smatraju 'junakom' a drugi 'izdajnikom', u utorak se nije znalo gdje je, dva dana pošto je u javnosti priznao da je otkrio informacije o sveobuhvatnom sustavu nadzora komunikacija koji je izradila američka vlada.

Bivši konzultant u Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) najvjerojatnije je u Hong Kongu, kamo je došao već 20. svibnja, po pisanju britanskog dnevnika The Guardiana koji je u nedjelju objavio opširan razgovor s njim. Novinari su u ponedjeljak prepoznali hotel u Hong Kongu u kojemu je Snowden razgovarao s novinarom Guardiana, luksuznu zgradu u četvrti Kowloonu, ali je tijekom dana promijenio adresu.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Vruće pitanje Ministar Filipović o optužbama da ga je USKOK uhvatio: "To je laž!" Kiriakos Micotakis SNAŽAN UDARAC VLADI Špijunski skandal potresa državu na jugu Europe, pljušte ostavke: "Prije nekoliko dana obaviješten sam..."

>> Otkrio sve o tajnom nadzoru pa NESTAO!

Snowdenova partnerica koja se bavi akrobatskim plesom oko šipke, na blogu na kojemu redovito piše, u ponedjeljak je objavila patetičnu oproštajnu poruku prijateljima. "Oni koji me dobro poznaju sigurno će razumjeti zašto jedno vrijeme neću objavljivati poruke na svom blogu", napisala je u zadnjoj poruci pod nazivom "L's Journey" ("L-ino putovanje") s podnaslovom "Pustolovine superheroine plesa oko šipke po svijetu".

"Junak ili izdajnik?", pitao se u utorak popularni američki dnevnik USA Today, jasno sažimajući raspravu koju je pokrenulo Snowdenovo otkrivanje informacija. Dok su ga vlasti optužile da je ugrozio nacionalnu sigurnost, osnivač WikiLeaksa Julian Assange ga je pohvalio kao "junaka koji je upoznao javnost s jednom od najtežih činjenica u zadnjih deset godina", rekavši da je bio u "neizravnoj" vezi s njim.

Rusija spremna razmotriti zahtjev za azil

Potporu mu je pružio i Ron Paul, gorljivi aktivist za zaštitu osobnih sloboda i bivši kandidat za nominaciju republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2012. čiju je kampanju Snowden financijski pomagao. Njegov sin, senator Rand Paul najavio je da će pokrenuti kolektivnu tužbu protiv savezne države.

Snowden je rekao za The Guardian da je izabrao Hong Kong misleći da ga to autonomno područje na jugu Kine na kojemu vlada velika sloboda mišljenja i govora, neće vratiti u domovinu, ali su parlamentarci i pravnici suglasni u ocjeni da ondje nije zaštićen od izručenja ako Washington to bude zatražio. Peking koji ima pravo nadzora i veta nad postupcima izručenja u Hong Kongu, mogao bi na koncu odlučivati o Snowdenovoj sudbini.

Nakon Snowdenove izjave da razmišlja o traženju političkog azila na Islandu, Reykjavik je podsjetio da mora biti na islandskom teritoriju da bi mogao zatražiti azil. Rusija je pak rekla da je spremna proučiti Amerikančev zahtjev za azil. Europska komisija u Bruxellesu rekla je u utorak da će od američkih vlasti zatražiti "jasnu odluku" o zaštiti podataka europskih građana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene