Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje na aerodromu

Snowden traži privremeni azil u Rusiji, u Južnu Ameriku će 'kasnije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Edward Snowden je predstavnicima udruga za zaštitu ljudskih prava u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo kazao kako će najvjerojatnije od Rusije zatražiti privremeni azil.

Bivši američki špijun Edward Snowden, koji već tjednima boravi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, sastao se danas s predstavnicima udruga za ljudska prava i pravnicima kako bi ih upoznao sa svojom situacijom.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

>> Snowden najavio sastanak s udrugom Human Rights Watch, ali bez novinara

Prema informacijama agencije Reuters, koja se poziva na zviždačku organizaciju WikiLeaks, Snowden je ljudima s kojima se sastao kazao kako mu nema druge nego zatražiti privremeni azil u Rusiji, a da će u jednu od država Latinske Amerike pokušati otići naknadno.

Navodno je svjestan činjenice da bi bez valjanih putnih dokumenata napuštanje tranzitne zone na Šeremetjevu bila gotovo nemoguća misija. Stoga izlaz vidi u makar privremenom dobivanju ruskih dokumenata, a onda bi vjerojatno razmotrio ponude Venezuele, Bolivije i Nikaragve za političkim utočištem.

Snowden je na Šeremetjevo doletio 23. lipnja iz Hong Konga, odakle je pobjegao kada je postalo jasno da bi ga tamošnje vlasti mogle izručiti Americi, koja ga traži zbog odavanja tajnih podataka o programu praćenja i nadzora Nacionalne sigurnosne agencije.

Od napuštanja Hong Konga, u neprestanim je konzultacijama s WikiLeaksom, čiji osnivač Julian Assange ima i osobno iskustvo s traženjem i dobivanjem političkog azila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene