Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planovi za dalje

Snowden najavio sastanak s udrugom Human Rights Watch, ali bez novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutno najpoznatiji američki 'zviždač' Edward Snowden, bivši savjetnik u američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA), koji je medijima otkrio razmjere američkog špijuniranja građana i institucija diljem svijeta, uputio je pismo udruzi za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u kojem upozorava da američki dužnosnici vode kampanju kako bi ga spriječili u dobivanju azila.

U pismu objavljenom na njegovom Facebook profilu, Snowden poziva udruge za ljudska prava da se s njim sastanu na moskovskom aerodromu Šeremetjevo kako bi s njima razgovarao o 'sljedećim koracima' koje bi trebalo poduzeti u njegovoj situaciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa od ruskih dokumenata Snowden ipak ostaje na aerodromu, vrijeme krati uz 'Zločin i kaznu' Slika nije dostupna Neželjeni poklon Studentica Putinu: Što će biti sa Snowdenom?; Putin: Otkud da ja znam?

>> Edward Snowden leti za Kubu, a avion zbog njega skrenuo s rute?!

U posebnoj poruci Reutersu, Snowden je potvrdio da će se sastanak održati, ali da će biti zatvoren za novinare. Planira, kako je kazao, obratiti se medijima kasnije.

'Osjećam se iznimno sretnim što uživam i prihvaćam potporu i azil iz hrabrih zemalja diljem svijeta. Te zemlje imaju moju zahvalnost...

na nesreću, posljednjih tjedana svjedoci smo nezakonite kampanje od strane dužnosnika u američkoj vladi koji mi osporavaju pravo na prihvaćanje azila koje mi je zajamčeno člankom 14. Deklaracije o ljudskim pravima.

Razmjer prijetećeg ponašanja je bez presedana: nikad prije u povijesti se nije dogodilo da su se države dogovorile oko prizemljenja zrakoplova predsjednika druge suverene države, kako bi proveli potragu za političkim izbjeglicom', napisao je između ostalog u pismu Snowden.

Snowden se nalazi 'nasukan' u moskovskoj zračnoj luci od 23. lipnja gdje je stigao iz Hong Konga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene