Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li Snowdena u avionu?

Edward Snowden leti za Kubu, a avion zbog njega skrenuo s rute?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Internet su danas preplavile teorije o neuobičajenoj ruti redovitog Aeroflotovog leta iz Moskve za Havanu. Špekulira se da se na let ukrcao Edward Snowden.

S moskovskog aerodroma Šeremetjevo danas je u 12:13 sati po hrvatskom vremenu odletio Aeroflotov avion na redovitoj liniji Moskva-Havana, no zbog neuobičajene rute kojom je letjelica krenula, internet je zasut teorijama da se u avion ukrcao bivši američki špijun Edward Snowden.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Prelet MiG-21 aviona Iznad Barentsovog mora Bliski susret na ruskoj granici: Rusi tvrde da su presreli dva američka bombardera

>> Edward Snowden prihvatio azil u Venezueli?

Washington Post je objavio grafički prikaz sa servisa za praćenje letova FlightAware, na kojem se vidi da je, umjesto da ide preko sjevernog dijela Skandinavije, Islanda i Grenlanda, a zatim i kroz zračni prostor Kanade i SAD-a, avion krenuo svojevrsnom prečicom - preko Bjelorusije, Poljske, Njemačke i Francuske, a zatim direktno preko Atlantika do Kube.

Snowden je već nekoliko tjedana zaglavio na Šeremetjevu, a netom nakon bijega u Moskvu iz Hong Konga, kada je još aktualna bila ideja o njegovu azilu u Ekvadoru, rezervirao je sjedalo na Aeroflotovom letu za Havanu, planirajući otamo uhvatiti vezu za Quito.

U avion na kraju uopće nije ušao, navodno zbog straha da bi ga tijekom leta mogli prisilno prizemljiti američki vojni avioni, s obzirom da mu uobičajena ruta prolazi kroz zračni prostor SAD-a.

U međuvremenu su Snowdenu azil ponudili predsjednici Nikaragve, Venezuele i Bolivije pa su let za Havanu i hvatanje veze prema nekom drugom odredištu ponovno aktualizirani.

Jedna od teorija koje su se danas pojavile je da je avion skrenuo s rute kako bi Snowden do Havane stigao bez problema.

No, Washington Post piše kako je sasvim moguće da se iza promijenjene rute zapravo kriju loši vremenski uvjeti nad Grenlandom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene