Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJETI LI TURSKOJ GRAĐANSKI RAT?

IS korak do ostvarenja 1400 godina starog proročanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nasilje bi također doprinjelo uspostavljanju uporišta terorističke skupine u Turskoj te približavanju ka ostvarenju 1400 godina starog islamskog proročanstva.

Iako na prvu izgleda baš poput svih ostalih terorističkih bombaških napada diljem Bliskog Istoka kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, stručnjaci tvrde da se radi o još jednom koraku bliže ka ostvarenju 1400 godina starog proročanstva.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Dvostruki napad u Turskoj koji je obilježio protekli vikend, a u kojem je poginulo najmanje 97 ljudi, mogao bi biti znak upozorenja za ono što nas očekuje. Turska bi mogla postati žarište i epicentar krvave bitke naroda, a kao pobjednik bi iz nje mogla izaći samo samoproglašena Islamska država.

STRUČNJAK ZA BLISKI ISTOK ZA DNEVNIK.HR 'IS je skupina razbojnika i sadista koji ne vladaju osnovnim znanjima upotrebe sofisticiranog naoružanja'

Dok turske vlasti za napade okrivljuju Islamsku državu, državljani Turske okrenuli su se protiv vlasti i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, optužujući ga da nije uspio u obrani i osiguravanju sigurnosti u zemlji. Smatraju da potičući nasilje pokušava skupiti političke poene i glasove.

Stručnjak za Bliski Istok, dr. Denis Dragovic, počasni član Sveučilišta u Melboureneu kazao je za News.com da Islamska država ima ambiciozan plan širenja diljem Afrike sve do Bangladeša u sljedećih 5 godina, a njihov modus operandi je širenje unutarnjeg straha među narodima.

'Oni ne traže dugoročnu vladavinu, već teže ka što bržoj ekspanziji, a poticanje nestabilnosti u zemlji je ključ njihova uspjeha', smatra dr. Dragovic dodajući da jedino Islamska država ima koristi od novonastale situacije u Turskoj.

Sirija i Irak su savršeni primjer tome. Oslabljene unutarnjim razdorom i nasiljem, države su dozvolile džihadistima da šire svoj samoproglašeni kalifat.

Nastavak vojne ofenzive u Turskoj smanjio bi napetosti kao i aktivnosti ekstremističke skupine u Siriji. IS Tursku vidi kao legitiman cilj zbog turskih napada na vojne baze Islamske države kao i zbog prekida vanjske trgovine.

Nasilje bi također doprinjelo uspostavljanju uporišta terorističke skupine u Turskoj te približavanju ka ostvarenju 1400 godina starog islamskog proročanstva koje kaže kako će doći do rata koji će se voditi kod mjesta Dabiq, koji je trenutno pod kontrolom Islamske države, protiv Rima koji se smatra simbolom zapada.

Sirija je već četiri godine pogođena ratnim sukobima - svi se bore protiv svih

Pobjednici iz tog rata postat će osvajači Konstantinopola, Carigrada, odnosno današnjeg Istanbula, stoji u proročanstvu.

Istanbul koji je nekada bio središte kršćanstva postao je islamski grad nakon širenja Osmanskog carstva odnosno, nakon muslimankog osvajanja. U modernom dobu, Turska služi kao primjer sekularne države, no sve je više uvučena u islamski sukob, rat koji bijesni u Iraku i Siriji.

Dr. Dragovic smatra da je upotreba vjerskih motiva u vođenju vanjske politike, element na kojeg Zapad ne računa.

Turski premijer Ahmet Davutoglu nakon napada u Turskoj zanijekao je mogućnost da je došlo do propusta u području sigurnosti ite odbacio mogućnosti da bi u Turskoj mogao početi građanski rat.

'Ovaj napad neće Tursku pretvoriti u Siriju', rekao je turski premijer.

No, činjenica je da turski narod odgovonim za napad smatra turskog predsjednika Erdogana te ga proziva ubojicom dok od ranije smatraju da uživa preveliku moć.

'On smatra da je Sultan 21. stoljeća', kazao je sirijski predsjednik Bashar al-Assad govoreći o turskom predsjedniku prozivajući ga odgovornim za situaciju u Siriji jer je dopustio borcima Islamske države prelazak zajedničke granice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene