Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vučić najavio konferenciju

Ivica Dačić: Djelatnici veleposlanstva ubijeni u zračnim napadima SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijela službenika prebačena su u Tripoli.

Dvoje djelatnika srbijanskog veleposlanstva u Libiji, otetih početkom studenoga u libijskom gradu Sabrati, najvjerojatnije su ubijeni u zračnim napadima američkih vojske na bazu Islamske države u tom gradu, izjavio je u subotu na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Službeni Beograd očekuje da tijekom dana libijske vlasti i službeno potvrde vijest o smrti Slađane Stanković i Jovice Stepića, ali je, po Dačićevim riječima, temeljem fotografija i obavještajnih podataka utvrđeno da su srpski državljani među stradalima u napadu na jedno od uporišta Islamske države u Libiji.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Poslije otmice Beograd je razmatrao mogućnost da zatvori veleposlanstvo u Libiji, ali se od toga odustalo, a takvo stajalište i danas ima srbijanski veleposlanik u Libiji Oliver Potežica.

Vijest o smrti dvoje zaposlenika prehodno su objavili beogradski elektronički mediji pozivajući se na list LibyaHerald.

Pentagon je u međuvremenu potvrdio zračne napade navodeći da im je cilj bio kamp IS-a u Sabrati.

Srbija će, kako je naglasio Dačić, tražiti objašnjenje od vlasti SAD i Libije kako je je došlo do tragičnih posljedica i inzistirat će na utvrđivanju odgovornosti.

Srbiju, kako je rekao Dačić, nitko nije obavestio da će biti napada, niti je Washington kontaktirao Beograd u povodu ovog tragičnog incidenta.

Washingtonu će biti upućena prosvjedna nota, a smrt dvoje Srba u Libiji prijepodne je bila i tema razgovora u američkom veleposlanstvu u Beogradu.

Pentagon je ranije u subotu priopćio da je u Sabrati izveo napad na uporište Islamske države, te da je središnja meta bio terorist povezan s prethodnim napadima u Tunisu. Američke vlasti u izvješću su, kako prenose beogradski mediji, navele da je ubijeno "oko 40 ljudi u kampu za obuku ID", ali se ne spominju strani državljani.

Prema tvrdnjama šefa sigurnosti u Sigurnosno-informativnoj agenciji Srbije (BIA) Ivana Todorova, srpske obavještajne službe i njezine partnerske agencije znale su lokaciju na kojoj se nalaze i oteti Srbi i skupina koja je odgovorna za njihovu otmicu, ali je objašnjeno kako su lokalne vlasti čekale "pravi trenutak za ozbiljnu akciju".

"Prema našim informacijama, u pitanju je kriminalna grupa povezana s Islamskom državom. Američke vlasti su priopćile da je to bio logor za obuku. Sve te informacije treba provjeriti", rekao je Todorov.

Sudeći po Dačićevom objašnjenju, informacija o lokaciji je dobijena "u suradnji s inozemnim službama, među kojima su i američke", pa je pitanje je li bilo "greške u komunikaciji".

Srbija, kako je rekao Dačić, očekuje i službene forenzičke rezultate kako bi se utvrdilo jesu li srpski državljani stradali u zračnom napadu ili na neki drugi način.

"Da nije bilo bombardiranja, ne bi bilo ovakvog ishoda. Interes otmičara nije bio da ih ubiju, već su imali isključivo financijski motiv. Mi ih nismo ispunili, ali smo nastavili pregovore", rekao je Dačić, navodeći da su otmičari tražili otkup od obitelji otetih, o čemu su srpske obavještajne službe imale informacije, a bilo je i nagovještaja da bi taj slučaj mogao ubrzo biti riješen.

Do kraja dana očekuje se više informacija, uključujući i službenu potvrdu libijskih vlasti, a za poslijepodne najavljena je i izvanredna tiskovna konferencija srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Dvoje djelatnika veleposlanstva oteto je u libijskom gradu Sabrati 8. studenog tijekom napada na kolonu vozila u kojoj je bio i veleposlanik Srbije Oliver Potežica. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene