449287
449287
449287
449287
449287

Dvoje članova Nobelove skupštine za medicinu odlazi zbog skandala

  • , 06.09.2016., 23:06
  • Autor:
  • komentara

Dvoje članova Nobelove skupštine koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za medicinu povući će se s te dužnosti jer su upleteni u skandal oko liječničkih pogreški, rekao je u utorak član skupštine.

 
 
 
 
Nobelova nagrada (Foto: AFP)
Nobelova nagrada (Foto: AFP)

"Kriza povjerenja je tolika da ćemo ih zatražiti da napuste Nobelovu skupštinu", rekao je tajnik te skupštine Thomas Perlmann za švedsku agenciju TT.

Harriet Wallberg, bivša rektorica Instituta Karolinska (KI), uglednog švedskog medicinskog fakulteta, i njezin nasljednik Anders Hamsten, dvoje su od 50 članova Nobelove skupštine, profesora tog fakulteta, koji potvrđuju izbor laureata koje predloži peteročlani Nobelov odbor za medicinu.

Upleteni su u skandal koji je izbio zbog operacija talijanskog kirurga Paola Macchiarinija. Dvoje njegovih pacijenata je umrlo, a treći je završio u jako lošem zdravstvenom stanju.

Wallberg je bila rektorica Instituta Karolinska kada je Macchiarini zaposlen, što se sada smatra velikom pogreškom, a Hamsten nije na vrijeme shvatio ozbiljnost skandala.

Talijanski profesor, koji se proslavio 2011. presađivanjem umjetnog dušnika prekrivenog matičnim stanicama, prvim na svijetu, izveo je u Stockholmu tri operacije. Dvoje od troje operiranih umrli su, a treći se nakon toga morao nekoliko godina liječiti.

Nekoliko istraga, u institutu i u medijima, otkrilo je da nije poštivao medicinska i etička pravila. Švedska policija pokrenula je protiv njega istragu zbog ubojstva.

Perlmann je rekao da ni Wallberg ni Hamsten, koji po statutu Nobelove skupštine ne mogu biti otpušteni, nisu sudjelovali u izboru dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 2016.

Ime dobitnika bit će objavljeno 3. listopada. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se