Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osumnjičene za špijunažu

Dvije američke novinarke uhićene u Sjevernoj Koreji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije američke novinarke uhićene su u Sjevernoj Koreji i odvedene u Pjongjang na ispitivanje jer ih tamošnje vlasti sumnjiče za špijunažu, objavili su danas južnokorejski mediji.

Laura Ling i Euna Lee, novinarke televizijske postaje Current iz San Francisca koju vodi bivši američki potpredsjednik Al Gore, uhićene su 17. ožujka nakon što su 'ilegalno' ušle u Sjevernu Koreju iz Kine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prisilni rad u Sjevernoj Koreji Obama je ‘jako zabrinut’ zbog osude američkih novinarka Slika nije dostupna Sjeverna Koreja Američke novinarke osuđene na 12 godina prisilnog rada

Južnokorejski visokotiražni list JoongAng objavio je da su novinarke uhićene nakon što su slučajno prešle granicu radeći reportažu o sjevernokorejskim izbjeglicama. Granica Kine i Sjeverne Koreje je duga, porozna i slabo obilježena te kao takva pogodna za bijeg iz Sjeverne Koreje

Dan nakon uhićenja novinarke su odvedene u Pjongjang i nalaze se u rukama sjevernokorejske vojnoobavještajne službe. Njezini će istražitelji pregledati kamere, snimljeni materijal i sve zabilješke dviju novinarki kako bi ustanovili jesu li špijunirale vojne objekte.

JoongAng piše da se prema novinarkama vjerojatno neće loše postupati, ali će zasigurno biti podvrgnute intenzivnom ispitivanju.

Južnokorejski i američke obavještajne službe pozorno prate cijeli slučaj, ali ga zasad nisu službeno potvrdile niti na njega reagirale.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene