Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožen život nomadima

Mongolija se suočava s ekstremnom hladnoćom: Diljem zemlje umrli milijuni grla stoke

Pomor životinja u Mongoliji
Pomor životinja u Mongoliji Foto: Afp
Mongolija se suočava s velikim pomorom stoke. U zemlji koja je poznata po uzgoju ovaca, koza, krava i konja od početka zime umrlo je 2,1 milijun grla stoke.

 Više od dva milijuna životinja uginulo je ove zime u Mongoliji, rekao je vladin dužnosnik u ponedjeljak dok se zemlja suočava s ekstremnom hladnoćom i snijegom.

Ekstremno niske temperature od prosinca do ožujka nisu novost u istočnoazijskoj zemlji, gdje u nekim područjima znaju pasti na -50 Celzijevih stupnjeva. No, ova je zima bila oštrija nego inače, s temperaturama nižim od uobičajenih i veoma obilnim snijegom, rekli su Ujedinjeni narodi u nedavnom izvješću.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević otvorio obnovljenu OŠ Bukovac - 4 18 milijuna eura Tomašević otvorio obnovljenu školu: Pohvalio se da je Zagreb sve financirao

Gantulga Batsaikhan iz ministarstva poljoprivrede je rekao da je do ponedjeljka od gladi i iscrpljenosti uginulo2,1 milijuna grla stoke. Mongolija je na koncu 2023. imala 64,7 milijuna takvih životinja, uključujući ovce, koze, konje i krave, pokazuju službeni statistički podaci.

Ovi ekstremni vremenski uvjeti, koji se u Mongoliji nazivaju "zud", u pravilu dovode do smrti ogromnog broja domaćih životinja. Ujedinjeni narodi su rekli da klimatske promjene povećavaju učestalost i intenzitet zudova.

Pročitajte i ovo Poplava Neretva - 4 nakon obilne kiše Zbrajaju se štete na jugu zemlje, izlila se Neretva: "Otišao nam je sav namještaj, voda je bila i do pola metra"

Mongolija se u protekom desetljeću suočila sa šest zudova, uključujući onaj u zimi 2022./2023. kada je uginulo 4,4 milijuna grla stoke. Ovogodišnji zud je pogoršan ljetnom sušom koja je onemogućila životinjama da stvore zalihe masnog tkiva koje bi im pomogle da prežive oštru zimu.

'Mole se za toplije vrijeme'

Sedamdeset posto Mongolije se suočava sa "zudom" ili sličnim uvjetima, prema UN-u. U istom razdoblju prošle godine, taj je broj iznosio 17 posto.

"Zima je započela obilnim snijegom, no odjednom su porasle temperature zraka pa se snijeg otopio", rekao je stočar Tuvshinbayar Byambaa za AFP.

Pročitajte i ovo Matejas Jozipović - 1 "Jesam li sad pravi Hrvat?" FOTO Šou u vijećnici: Donio križ, zastavu i majicu s hrvatskim grbom pa provocirao hadezeovce

"Tada su temperature opet pale, što je snijeg koji se otapao pretvorilo u led".

Stoka teško dolazi do trave koja je ispod leda, dodao je, što onemogućava ispašu i prisiljava mnoge stočare da posuđuju novac kako bi kupili hranu.

"Promjene vremena su toliko nagle ovih dana", kazao je Tuvshinbayar.

Reagirale i institucije

Najsmrtonosniji zabilježen zud zbio se zimi 2010./2011. kada je uginulo više od 10 milijuna životinja, što se tada odnosilo na četvrtinu ukupne stoke u zemlji. Snijeg je ove godine pogoršao situaciju stočara, zarobivši ih u hladnijim krajevima i onemogućivši im da kupuju hranu i sijeno za svoje životinje u obližnjim gradovima.

Mongolija je jedna od najrjeđe naseljenih zemalja u svijetu, a oko jedne trećine njenog stanovništva od 3,3 milijuna ljudi živi nomadskim načinom života. Vlada je obećala pomoći te je pokrenula kampanju dostave sijena stočarima u pokušaju da spriječi daljnji gubitak ključnih sirovina poput mesa i kašmira, nekih od glavnih izvoznih proizvoda zemlje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nekretnine i ulaganja Nova imovinska kartica premijera: Plenković objavio koliko zarađuju on i supruga, kolika mu je štednja...

No, Tuvshinbayar i njegovi kolege stočari se zasad samo mogu moliti za toplije vrijeme.

"Postaje preteško biti stočarom, patimo zbog suše i poplava ljeti, i zbog zuda zimi", rekao je za AFP.

"Počet ću gubiti svoje životinje ako se snijeg ne otopi u narednim mjesecima", dodao je.

"Svi stočari se mole da toplije vrijeme rastopi ovaj led kako bi naše životinje mogle doći do trave".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene