Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice

Dužnosnik: Zapadni Balkan ostat će prioritet SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Područje zapadnog Balkana ostat će prioritet za administraciju američkog predsjednika Baracka Obame uz sva druga goruća pitanja, izjavio je zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker, prenose mediji u Bosni i Hercegovini.

Navodeći izjave zamjenika pomoćnika američke državne tajnice Philipa Reekera tijekom razgovora s nekolicinom novinara akreditiranih i New Yorku i Washingtonu, sarajevski "Dnevni avaz" u ponedjeljak navodi kako je Reeker potvrdio nastavak angažmana SAD na jugoistoku Europe u suradnji s europskim partnerima.

"Zapadni Balkan nastavlja biti prioritet za SAD", kazao je Reeker, dodajući kako njegova zemlja blisko surađuje s europskim partnerima na rješavanju svih pitanja iz te regije. Reeker je ustvrdio kako se zapdnom Balkanu stoga otvara mogućnost napretka.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

>> BiH suočena s teškim siromaštvom, stanje sve gore

Komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini, Reeker je kazao kako je cilj SAD pomoći toj zemlji na putu prema euroatlanstkim integracijama. "To uključuje članstvo u NATO-u kao i u Europskoj uniji", izjavio je američki diplomat, izražavajući istodobno žaljenje zbog "razočaravajućih" zastoja na tom putu.

Istaknuo je kako SAD pozorno prati protekle lokalne izbore u BiH, a posebice u Srebrenici. Kazao je kako se od novog načelnika te općine očekuje da djeluje u interesu svih građana i na taj način promovira pomirenje koje je od iznimnog značenja za cijelo okruženje. Reeker je ponovno upozorio kako su neprihvatljive izjave kojima se niječe genocid u Srebrenici, kakve je dao i srbijanski predsjednik Tomislav NIkolić. "Još 2004. godine Haaški sud je presudio: zločini počinjeni protiv bosanskih muslimana u Srebrenici bili su genocid. To je činjenica i to se ne može nijekati", izjavio je Reeker. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene