Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon se oglasio

Duboko je zabrinut za civilne žrtve u Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama je izrazio 'duboku zabrinutost' zbog gubitka života civila u Gazi i Izraelu, prekinuvši šutnju o sukobu koji zbog stotina palestinskih žrtava izaziva prosvjede diljem svijeta, uz napomenu da vanjsku politiku SAD može voditi samo aktualni predsjednik George W.

'Duboko sam zabrinut zbog sukoba koji se tamo događa. Potpuno sam obaviješten i svakodnevno pratim situaciju. Gubitak života civila u Gazi i Izraelu, izvor je duboke zabrinutosti', rekao je Obama odgovarajući na pitanja novinara na sastanku sa svojim gospodarskim timom. Ponovio je da se 'u vanjskoj politici treba čuti samo jednog predsjednika', za razliku od stalne rasprave demokrata i republikanaca o unutarnjoj politici SAD.

Pročitajte i ovo Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

'U međunarodnim odnosima, druge zemlje žele vidjeti tko govori za Ameriku. Trenutačno predsjednik George W. Bush govori u ime SAD-a', rekao je Obama, najavljujući da će se nakon inauguracije 20. siječnja, angažirati na rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba. 'Nakon 20. siječnja imat ću puno za reći o tom pitanju...moja administracija će se od početka učinkovito i dosljedno angažirati na rješavanju bliskoistočnog sukoba, u interesu naroda u regiji i američkih nacionalnih interesa i stabilnosti', naglasio je Obama.

>> Izraelci napadaju škole, najmanje 40 mrtvih

U pitanjima vanjske politike, Obama je do sada reagirao samo na teroristički napad u Mumbaiju u Indiji, krajem studenoga 2008. Osim poštovanja načela o nemiješanju u vanjsku politiku, Obama je, po ocjenama političkih analitičara, izbjegavao reagirati na sukob u Gazi kako ne bi potkopao napore Busheve administracije na postizanju 'trajnog i održivog' prekida vatre.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene