Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijeti mu visoka kazna

Nastavljeno suđenje Trumpu za prijevaru: "Cijeli ovaj slučaj treba odbaciti"

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
Nastavljeno je suđenje Donaldu Trumpu u utorak na Manhattanu koje bi moglo nanijeti veliku štetu bivšem američkom predsjedniku i njegovom carstvu nekretnina te ograničiti njegovo poslovanje u New Yorku.

Donald Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., optužen je zajedno s dvojicom sinova i gotovo desetak poslovnih suradnika da su napuhali vrijednost njegove imovine za milijarde dolara kako bi osigurali povoljnije uvjete kreditiranja i osiguranja.

Demokratska državna tužiteljica New Yorka Letitia James traži najmanje 250 milijuna dolara kazne, trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima Donaldu Jr. i Ericu da vode posao u New Yorku te petogodišnje ograničenje poslovanja s komercijalnim nekretninama za Trumpa i njegove tvrtke.

Suđenje je počelo tjedan dana nakon što je sudac Arthur Engoron koji vodi slučaj proglasio Trumpa odgovornim za prijevaru.

Engoron je naredio poništenje dozvola koje su omogućavale nekim tvrtkama, uključujući Trumpovu organizaciju, da rade u New Yorku. Naredio je i imenovanje stečajnog upravitelja koji će upravljati raspuštanjem tvrtki.

Trump poriče krivnju, a njegovi odvjetnici najavili su žalbu.

Pročitajte i ovo Supermarket, ilustracija Objavilo Ministarstvo gospodarstva Objavljeno koji trgovci su najviše snizili cijene i što je najviše pojeftinilo

U ponedjeljak mu je počelo suđenje. Sjedio je pogrbljen nad optuženičkim stolom i povremeno razgovarao sa svojim odvjetnicima dok ga je Kevin Wallace iz ureda državne tužiteljice optuživao da je "lagao iz godine u godinu" u financijskim izvješćima koje je dostavljao zajmodavcima i osiguravateljima od 2011. do 2021. godine.

Trumpov odvjetnik Christopher Kise rekao je u uvodnom izlaganju da su Trumpove procjene zapravo podcijenile vrijednost njegove imovine i da su se temeljile na poslovnoj oštroumnosti koja mu je omogućila da izgradi "jedno od najuspješnijih carstva nekretnina u svijetu".

Trump je u utorak nastavio prozivati James, tražio je sankcije protiv nje, kao i da sudac odbaci slučaj. "Cijeli ovaj slučaj treba odbaciti", objavio je Trump na vlastitoj društvenoj mreži.

Trump je posljednjih mjeseci koristio sve ozbiljnije pravne probleme za prikupljanje sredstava za predsjedničku kampanju. Optužio je demokrate, bez navođenja dokaza, da lažnim suđenjima žele spriječiti da bivši predsjednik ponovno preuzme Bijelu kuću.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ostaju sami Bivša saveznica Kremlja se pridružuje Međunarodnom kaznenom sudu: Ako Putin posjeti zemlju, dužni su ga uhititi

Ni kvartet kaznenih postupaka ni tužba državne odvjetnice nisu oslabili njegovu prednost nad suparnicima u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju, pokazuju ankete.

Trump je optužen u Washingtonu da je htio poništiti poraz na predsjedničkim izborima 2020., u Georgiji je optužen da je pokušao poništiti rezultate predsjedničkih izbora u toj saveznoj državi, u Floridi zbog rukovanja povjerljivim dokumentima nakon odlaska s dužnosti američkog predsjednika te u New Yorku zbog tajnih isplata porno zvijezdi.

Trump poriče krivnju u sva četiri slučaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene