Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idu u 'produžetke'

Dramatična utrka u Austriji: Predsjednički kandidati dobili po 50% glasova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasovi pristigli poštom, koji će se po svemu sudeći pokazati ključnima, biti će pribrojani u ponedjeljak.

Privremeni rezultati glasovanja u drugom krugu predsjedničkih izbora u Austriji pokazuju da je utrka potpuno izjednačena te da obojica kandidata, Norbert Hofer ispred Slobodarske stranke i kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen, nakon 98 posto prebrojanih glasova stoje 50-50!.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Izbori za Europski parlament, ilustracija - 2 Nova tv d.d. Pravila - Izborna kampanja za izbor zastupnika u Europski parlament

Po prvi put nakon 2. svjetskog rata dvije glavne političke stranke, socijaldemokrati i narodnjaci, izbačene su u prvom krugu iz utrke za predsjednika.

Središnje pitanje kampanje bila je europska migrantska kriza, koja je u Austriji znatno povećala broj tražitelja azila. Oko 90.000 ljudi prošle je godine zatražilo azil u Austriji, što je otprilike 1 posto austrijske populacije.

Potpora Slobodarskoj stranci porasla je zbog frustracija koje su birači doživjeli vezano uz dvije glavne političke stranke te posebno, u novije vrijeme, zbog straha od migrantske krize. Desničarska Slobodarska stranka temeljila je na tome svoju antiimigrantsku kampanju.

Austrija korak od toga da postane prva zemlja EU s predsjednikom pripadnikom krajnje desnice

Mjesto predsjednika u velikoj je mjeri ceremonijalno, no mogući Hoferov uspjeh mogao bi biti najava uspjeha njegove desničarske stranke na parlamentarnim izborima 2018.

Predsjednici Europske komisije i Europskog parlamenta, Jean-Claude Juncker i Martin Schulz, izrazili su zabrinutost mogućnošću Hoferove pobjede.

Desne stranke jačaju u ovom trenutku u velikom broju europskih zemalja, a europski lideri iščekuju austrijski rezultat.

Zadnji objavljeni rezultati imaju marginu pogreške od 0,8 posto.

Glasovi pristigli poštom, koji će se po svemu sudeći pokazati ključnima, biti će pribrojani u ponedjeljak. Riječ je o oko 900.000 glasača. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene