Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paljba po civilima

DRAMATIČNE SNIMKE 'Prijatelja su mi ubili dok smo razgovarali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD je zatražio prekid bombardiranja na grad Alep i ponovnu uspostavu prekida vatre u čitavoj Siriji, dan uoči dolaska u Ženevu Johna Kerryja na hitne razgovore o sukobu.

Situacija u Alepu je i dramatična. I oni koji su već vidjeli mnoge strahote rata u Siriji, šokirani su stradavanjem civila i napadima koji za cilj imaju upravo civilne mete. 

Mnogi stanovnici iz dijela Alepa pod nadzorom pobunjenika pobjegli su u subotu iz svojih četvrti kako bi izbjegli nove zračne napade režima predsjednika Bashara al Asada protiv kojeg Rusija ne želi izvršiti pritisak. U posljednjih desetak dana u tom je gradu ubijeno 250 civila, a ranjeno ih je višestruko više.

'U proteklih tjedan dana svaki dan imamo masakr. Jedan moj kolega je ubijen dok sam s njim pričao na Skypeu', ispričao je Brita Haji Hasan predsjednik gradskog vijeća Alepa.
'Situacija je grozna, ali pokušavamo živjeti', kaže čelni čovjek grada koji je svakodnevno izložen napadima režimskih vojnih snaga.

Od prekida primirja prije osam dana Asadova je vojska izvela više od 260 zračnih napada i ispustila 68 bombi, prema informacijama civilnih udruga, piše Guardian. U pobunjeničkim sektorima Alepa obitelji su u subotu ujutro napuštale četvrt Bustan al-Kasr, žestoko bombardiranu danima.

Neke obitelji sklanjaju se u sigurnije četvrti dok druge napuštaju grad cestom za Castello, jedinim izlazom za stanovnike pobunjeničkih četvrti gotovo potpuno opkoljene već mjesecima. No, taj je put vrlo opasan jer je na meti snajperista.

Gotovo 200.000 stanovnika stanuje u pobunjeničkom dijelu, na istoku tog grada podijeljena od 2012., po neslužbenim brojkama.

Jasna poruka SAD : 'Prekid vatre je prioritet'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zoran Marinović iz Alepa "Pitamo se odakle milijuni ljudi dolaze na Stari kontinent, a odgovore možemo potražiti među ovim ruševinama" Slika nije dostupna Dobra vijest POBUNJENICI POTVRDILI Postignut dogovor o evakuaciji civila i boraca iz Alepa

Šef američke diplomacije razgovarao je u petak i subotu telefonski sa Steffanom De Misturom i koordinatorom sirijske oporbe Riadom Hidžabom i rekao im "jasno da su prekid nasilja u Alepu i povratak na trajni prekid neprijateljstava prvi među prioritetima". Sugovornicima je Kerry također kazao "jasno da SAD zahtijeva od Rusije da poduzme mjere oko prekida režimskog kršenja primirja posebice glede napada na Alep", dodao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby. On je kazao kako SAD radi na "posebnim inicijativama" kojima bi se smanjilo nasilje u Siriji i prioritetno zaustavilo krvoproliće u Alepu.

Američki državni tajnik John Kerry boravit će u Ženevi u nedjelju i ponedjeljak. Razgovarat će s posebnim izvjestiteljem UN-a za Siriju Staffanom de Misturom i svojim saudijskim i jordanskim kolegama Adelom al-Džubeirom i Naserom Džudehom na temu prekida vatre ali i načinima pružanja podrške političkoj tranziciji kako bi se okončao rat u kojem je poginulo više od 270.000 osoba od 2011.

Washington namjerava ponovno pokrenuti međunarodne napore oko uspostave prekida vatre koji podržava i Moskva, saveznica Damaska, i koji je u načelu na snazi od 27. veljače u Siriji. No, primirje nije izdržalo smrtonosne zračne napade zadnjih dana režima predsjednika Bašara al-Asada na Alep, drugi grad u zemlji.

Izvan sudbine Alepa, privremeno primirje koje je stupilo na snagu u subotu u ponoć na poticaj Moskve i Washingtona čini se da je izdržalo na dvije fronte, u pokrajini Latakiji i Istočnoj Guti, blizu Damaska. (Hina/N.C.)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene