Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazov za čitavu EU

Donald Tusk: Na krizu s migrantima odgovoriti u duhu europskih vrijednosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sadašnja kriza s migrantima je zasigurno jedan od europskih izazova koji zahtjeva zajednički odgovor u duhu jedinstva, solidarnosti i odgovornosti, izjavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon razgovora s hrvatskim premijerom.

"To je zasigurno jedan od europskih izazova i potreban nam je zajednički odgovor u duhu jedinstva, solidarnosti i odgovornosti", kazao je Tusk.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivana Petrović iz Bruxellesa 'To je najkraći zaključak ikad napisan, otkad pratim Europsku uniju, dakle zadnjih 12 godina' Slika nije dostupna Milanović suzdržan 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran'

Iako, kako je dodao, izbjeglička kriza nije krivnja Europe, smatra da se u odgovoru na tu krizu mora više učiniti na europskoj razini.

"Ovdje se ne radi o krivnji Europe, ali u odgovoru na krizu moramo više učiniti na europskoj razini", kazao je Tusk, suzdržavši se od imenovanja krivaca za stanje u zemljama iz kojih kreću valovi izbjeglica prema zemljama EU-u, prvenstveno Njemačkoj i Skandinaviji.

Europski sud osudio Italiju zbog lošeg tretmana migranata

Također je kazao da se "raduje konstruktivnoj suradnji s Hrvatskom oko odgovora" na migrantsku krizu. Potvrdio je da je s premijerom Zoranom Milanovićem razgovarao o načinima kako "pomoći zemljama koje su glavne na udaru", u koje migranti i izbjeglice prvo ulaze na svom putu prema odredišnim zemljama.

Premijer Milanović je za krizu s migrantima i izbjeglicama kazao da se radi o "bolnoj i napornoj temi koja traži precizan i jasan odgovor", ali da u krizi kojoj se ne nazire kraj "ne vidi opasnost".

Ministri unutarnjih poslova zemalja EU-a, potvrdio je Tusk, sastaju se sredinom rujna na izvanrednom summitu kako bi raspravili o narednim koracima vezanim uz krizu.

Što se zapadnog Balkana tiče, Tusk je kazao da je zadatak EU-a pomoći tim zemljama na putu veće stabilnosti i prosperiteta. Ističući da je "proširenje i dalje najveći adut za promicanje naših vrijednosti", poručio je da će EU nastaviti "pomagati zemljama u regiji na njihovom europskom putu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene