Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaže nisu djeca

Trump će ipak primiti 1250 izbjeglica "jer voli Australiju, oduvijek"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustvrdivši da se "izvrsno slažu", američki predsjednik Donald Trump održao je u četvrtak u New Yorku prvi sastanak s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom s kojim se u siječnju posvadio zbog izbjeglica.

Donald Trump i Malcom Turnbull sastali su se na Intrepidu, nosaču zrakoplova iz Drugog svjetskog rata usidrenom na Manhattanu koji sada služi kao muzej. Odjeveni u smokinge, nazočili su gala večeri u povodu 75. godišnjice bitke u Koraljnom moru između SAD-a i Japana.

Pročitajte i ovo Screenshot Vučić oduševljen Srbi bijesni, Trumpov zet u Beogradu želi graditi luksuzne nebodere: "To je van pameti graditi na tom mjestu" Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Turnbull je bio jedan od prvih stranih čelnika s kojim je Trump razgovarao telefonom nakon što je preuzeo dužnost 20. siječnja. No razljutio se što se od njega očekivalo da ispuni obećanje svojeg prethodnika Baracka Obame da će primiti 1250 izbjeglica koje je Australija smjestila u off shore prihvatilištima, naglo prekinuvši razgovor.

Potpredsjednik Mike Pence posjetio je Australiju u travnju i jasno dao da znanja da će SAD, iako Trump time nije zadovoljan, ispuniti svoje obećanje jer poštuje Australiju.

Sastanak s Turnbullom bio je odgođen za nekoliko sati jer je Trump u Bijeloj kući u Washingtonu slavio s republikancima iz Zastupničkog doma usvajanje novog prijedloga zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi trebao zamijeniti kontroverzni Obamacare. Prijedlog zakona usvojen je sa 217 glasova "za" i 213 "protiv" i sada ide na razmatranje u Senat, gdje ga očekuje velika bitka.

Trump i Turnbull odgovarali su na pitanja novinara o spornom telefonskom razgovoru i dogovoru o izbjeglicama s osmjehom na licu.

"Izvrsno se slažemo. Imamo fantastičan odnos, ja volim Australiju, oduvijek", istaknuo je Trump.

"Možemo ostaviti dogovor o izbjeglicama iza nas i nastaviti dalje", dodao je Turnbull.

Trump je rekao da je pitanje izbjeglica "već odavno riješeno" i da su novinari pretjerali pišući o tome.

"Imali smo izvrstan telefonski razgovor", rekao je, dodajući: "Mislim, nismo djeca."

"Mladi u srcu", dometnuo je Turnbull.

Trump je obećao da će posjetiti Australiju u svojstvu predsjednika, kazavši da je to "jedno od izvrsnih mjesta" te da ondje ima puno prijatelja. Jedan od njih, profesionalni igrač golfa Greg Norman, bio je gost na večeri na Intrepidu.

Turnbull je kazao da je bitka u Koraljnom moru bila "prekretnica u ratu" i da su "Amerika i Australija tada počeli pobjeđivati."

"Saveznici smo 99 godina", naglasio je Trump.

To je bio prvi Trumpov posjet New Yorku, njegovu rodnom gradu, otkako je preuzeo dužnost.

Na ulicama su ga dočekale stotine prosvjednika nezadovoljnih njegovim politikama.

Prosvjednici iz Stranke radničkih obitelji okupili su se u parku nedaleko od Intrepida, muzejskog broda usidrenog na Manhattanu, glasno prosvjedujući protiv Trumpovih politika. Lupaju loncima, izvikuju "nije moj predsjednik" i mašu transparentnima na kojima među ostalim piše "Ovo selo ne želi svojeg idiota natrag!".

U liberalnom New Yorku, najmnogoljudnijem gradu u SAD-u, za Trumpa je glasalo manje od 20 posto birača.

Prosvjedi koji se odvijaju po cijelom Manhattanu podsjećaju na prve dane nakon Trumpove pobjede 8. studenoga kada su se česti prosvjedi održavali ispred njegova doma u Trumpovu tornju na Petoj aveniji.

Trump neće svratiti u svoj toranj na Manhattanu nego će vikend provesti u golf klubu u Bedminsteru, u New Jerseyju. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene