Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napredak u pregovorima

Dolazak Obame dobar za mir na Bliskom istoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski predsjednik Shimon Peres za BBC je izjavio kako postoje 'dobri izgledi' za postizanje dogovora o miru na Bliskom istoku nakon dolaska na vlast novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame.

'Vjerujem da smo na istoj strani i ne vidim nikakve kontradikcije', rekao je predsjednik Peres u intervjuu što ga je dao za BBC-ev Radio 4, na početku službenog trodnevnog posjeta Velikoj Britaniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Prijetnje povezane s Al-Quaedom' SAD zatvara veleposlanstva zbog prijetnji napadom Slika nije dostupna 'Oklijeva da okonča terorizam' 'Obama je pokazao da ne poštuje izrael'

'Vjerujem da postoje dobri izgledi za postizanje mira na cijelom području Bliskog istoka nakon što zaključimo pregovore s Palestincima', odgovorio je Peres na upit o mogućnosti postizanja mirovnog sporazuma nakon pobjede Baracka Obame, koji će i službeno stupiti na funkciju 20. siječnja.

'Postigli smo određeni napredak. Vjerujem da postoje dobri izgledi da se u godinama što dolaze, zaključi sporazum', kazao je.

'Nepotrebno je činiti pritisak na Izraelce u pogledu mira. Izraelci to i sami žele. Nismo spremni na ustupanje zemlje da bismo zauzvrat primali rakete', rekao je izraelski predsjednik, ponovno optuživši palestinski Hamas da radi protiv palestinske stvari.

Na pitanje o Iranu Peres je odgovorio kako je spreman razgovarati s Irancima, no 'ti pregovori moraju imati konkretan cilj', dodao je, optuživši Teheran da uz 'nuklearne aspiracije ima i težnju gospodariti drugima na Bliskom istoku'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene