Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodikova stranka odbacuje američke optužbe o genocidu u RS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je predsjednik aktualni premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, danas je odbacila nedavnu optužbu američkog veleposlanika u BiH Charlesa Englisha da je u proteklom ratu "u ime Republike Srpske počinjen genocid".

"Na tlu Europe su se u posljednjih 70 godina dogodila dva genocida, a jedan od njih je počinjen u ime RS-a", rekao je English.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Početkom prosinca Dodik raspisuje referendum za odcjepljenje od BiH? Slika nije dostupna Nema opasnosti da se RS odvoji od BiH

Glavni tajnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Gojko Vasić, reagirajući na ovu izjavu, danas je rekao kako je američki veleposlanik "na ovaj način srpski narod izjednačio s njemačkom fašističkom državom i politikom u Drugom svjetskom ratu, a Republiku Srpsku implicitno nazvao genocidnom tvorevinom kako ju označavaju agresivni islamisti i unitaristi".

"Ne možemo prihvatiti ovakvo paušalno igranje povijesnim činjenicama i usporedbama, jer je genocid koji je provodila Hitlerova Njemačka sistemski utemeljen donošenjem zakona, formiranjem posebnih struktura moći i egzekucije i formiranjem logora istrebljenja Židova i Slavena, a u Srebrenici se radi o izdvojenom presuđenom zločinu genocida koji su počinile amorfne skupine od kojih najveći dio i policije i vojske nije bio pod nadzorom vlasti RS-a", izjavio je Vasić, a prenose lokalni banjalučki mediji.

Haški sud je 2007. godine presudio da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici, gdje je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Bošnjački politički dužnosnici i intelektualci u svojim istupima redovito zamjeraju takvoj presudi ističući da je ona preblaga jer se presuda o počinjenom genocidu ne odnosi na cijelo područje Republike Srpske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene