Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIšta ne zna o kaznenoj prijavi

Dodik tvrdi da ga proganjaju sektaši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da ne zna ništa službeno o tome da je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog pronevjere proračunskih sredstava te zloporabe položaja i ovlasti te je ustvrdio kako ga zapravo proganjaju 'sektaši' u policiji i državnom tužiteljstvu.

'Sve moje informacije govore da nije obavljena nijedna službena komunikacija (u vezi s kaznenom prijavom). Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nema veze s tim, direktor SIPA-e nema veze s tim i to znači da su promašene zakonske procedure. Zaobiđen je i glavni tužitelj Bosne i Hercegovine a to znači da se radi o jednoj sektaškoj grupi', izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci gdje je u večernjim satima održao izvanrednu sjednicu svoje vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Poraz Dodikove politike' Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH Slika nije dostupna Nadmetanje volje Dodik: Hrvate podržavamo jer tako štitimo i Srbe

>> Dodik navodno kazneno prijavljen

Dodik je ustvrdio da su za sve krivi 'mediji iz Federacije BiH', objašnjavajući kako ga oni već mjesecima napadaju zbog takvih projekata koji su na ponos Republike Srpske Sjednica je sazvana nakon što su tijekom dana lokalni mediji objavili informaciju da se skupina od jedanaest osoba, uključujući Dodika i nekoliko njegovih ministara, tereti za pronevjeru 145 milijuna konvertibilnih maraka (oko 72 milijuna eura) proračunskih sredstava.Kaznena prijava koju je, prema navodima medija, SIPA podnijela Tužiteljstvu BiH odnosi se prije svega na financiranje velikih projekata poput izgradnje novog sjedišta entitetske vlade.

Dodik je ustvrdio da su za sve krivi 'mediji iz Federacije BiH', objašnjavajući kako ga oni već mjesecima napadaju zbog takvih projekata koji su "na ponos Republike Srpske".Ni Tužiteljstvo BiH ni SIPA tijekom dana nisu službeno potvrdili postojanje kaznene prijave protiv Dodika.Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić objasnio je da u njihovu upisniku nema podataka o podnesenoj prijavi.

Televizija BiH (BHT 1) objavila je kako je kaznena prijava ipak dostavljena Tužiteljstvu i to još u utorak.Glavni tužitelj BiH Milorad Barašin navodno je također iz medija doznao kako bi mogla postojati kaznena prijava pa je naložio internu istragu.Utvrđeno je da je prijava zapravo izravno proslijeđena Posebnom odjelu za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije u kojemu rade uglavnom inozemni tužitelji.

Prijava nije registrirana u upisniku Tužiteljstva BiH pa za nju nije znao ni glavni tužitelj.Barašin je navodno 'iskazao zabrinutost' zbog ovakvog postupka no potvrđeno je da će prijava biti procesuirana 'kao i sve druge'.

Posebni odjel pri Tužiteljstvu BiH vodio je i sve druge postupke protiv osoba koje su bile ili su još na istaknutim položajima u BiH poput predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i bivših članova Predsjedništva BiH Ante Jelavića i Mirka Šarovića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene