Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaje

Dodik i dalje za referendum, no ne zna o čemu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je kako ne odustaje od zamisli o provedbi referenduma u tom entitetu, no dodao je kako za sada nije sigurno o čemu bi se građani RS na njemu izjašnjavali.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako njegova vlada radi na pitanju referenduma te da ga je podijelila na nekoliko segmenata koje kani riješiti. ‘Prva faza je legalizirati pravo na priču o samom referendumu a druga faza je dograditi zakon (o referendumu) i provesti referendum na nekom od pitanja koje u tom trenutku bude važno’, kazao je Dodik. Dodao je kako će ‘sigurno doći vrijeme kada će se građani izjašnjavati i o statusu RS’ no to za sada, kako je pojasnio, nije na dnevnom redu.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Dodik je ranije prijetio sazivanjem entitetskog referenduma kako bi osporio provedbu odluka koje donosi visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, no konkretne poteze na tom planu do danas nije povukao. Oporbene stranke u RS Dodika su optužile da se tek poigrava mogućim sazivanjem referenduma te da uopće ne namjerava organizirati takvo izjašnjavanje. Predsjednik kluba hrvatskih zastupnika u Vijeću naroda Republike Srpske Tomislav Tomljanović u utorak je izjavio kako za taj klub nije dvojben referendum kao demokratsko dostignuće, no prijeporna mogu biti referendumska pitanja.

O njima će se, kako je kazao Tomljanović, klub Hrvata odrediti kada ona budu postavljena. Parlament RS je krajem prosinca podupro stajališta vlade RS kojima je osporena zakonitost nametnutih odluka visokog predstavnika Inzka u području pravosuđa te je zadužila vladu da predloži potrebne izmjene i dopune zakona o referendumu da bi se o tome mogli izjasniti i građani. Sam Inzko je upozorio kako mogući referednum o njegovim odlukama neće imati nikakav zakonski ni pravni učinak a a najavio je kako će, provede li se se on, prijaviti Dodika vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog kršenja Daytonskog sporazuma. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene