Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povreda privatnosti

Dočepali se podataka milijuna ljudi na Faceu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook je pogođen još jednom povredom privatnosti korisnika kada su osobni podaci milijuna korisnika pušteni bez njihove suglasnosti.

Pretpostavlja se da je desetak milijuna imena članova Facebooka i njihovih prijatelja dospjelo u internetske oglašivačke tvrtke. Curenje podatake se dogodilo čak i kod onih koji su na osobnim postavkama imali najvišu razinu očuvanja privatnosti.

>> Stručnjaci: Društvene mreže obogaćuju interakciju, ne ubijaju je

Prijenos podataka se kosi s osnovnim načelima Facebooka koji jamči sigurnost svojih članova te se još jednom postavlja pitanje o njihovoj sposobnosti da učine isto. Stručnjaci za sigurnost na internetu govore da će podaci, zajedno s drugim javnim podacima o svakoj osobi, pomoći marketinškim tvrtkama da sagrade profil pojedinca, od toga koji su mu interesi, svjetonazori i s kim se druže.

Više od 25 tvrtki dobilo je podatke koje su dobili od drugih tvrtki koji surađujus Facebookom na stvaranju aplikacija, odnosno igrica. The Wall Street Journal piše o tome kako igrajući 10 najpopularnijih igrica na Facebooku osoba svoje podatke ostavlja tvrtkama koji ih šire dalje. Radi se o megapopularnom Farmvilleu koji ima 59 milijuna korisnika, Texas Holdem Pokeru te FrontierVilleu. Sinoć se oglasio i Facebook naglašavajući kako će odmah krenuti u akciju uništavanja svih aplikacija koje krše pravila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene